Dostupni linkovi

SAD: Uhapšen biznismen koji je profitirao na HIV pacijentima


Bivši direktor farmaceutske kompanije Retrofin (Retrophin Inc), Martin Škrelji, koji je u septembru izazvao buru negodovanja zbog podizanja cene spasonosnog leka za pacijente zaražene HIV virusom, uhapšen je danas pod optužbom za prevaru, saopštio je FBI.

Kako izveštava agencija AFP, njegovo hapšenje nije povezano sa povećanjem cene leka Daraprim za preko 5.000 odsto, medikamenta koji se koristi za lečenje malarije i infekcija od kojih pate HIV pozitivne osobe.

Umesto toga, kako je naveo FBI, Škrelji je priveden zbog ispitivanja u vezi sa proneverom u drugoj kompaniji u kojoj je ranije bio na čelu, Retrofin.

Škrelji, 32-godišnji bivši menadžer hedž fonda, kako piše AFP, "stekao je slavu u septembru, kada je njegova firma Turingov Farmasjutikals, podigla cenu Daraprimu sa 13,50 dolara po tableti na 750 dolara, što je naišlo na oštru osudu među američkim političarima.

U optužnici se navodi da je Škrelji, zajedno sa još nekim licima, vodio tri međusobno povezane prevare od septembra 2009. do septembra 2014. godine. Oni su, kako se precizira, na prevaru nagovarali investitore da ulože svoj novac u dva odvojena fonda, i nezakonito su prisvojili imovinu kompanije Retrofin kako bi pokrili lične i profesionalne dugove Škrelija.

Škrelji je "bio uključen u više šema, zavodeći investitore kroz mrežu laži i obmana", navodi se u saopštenju američkog državnog tužioca Roberta Kepersa.

Takođe je uhapšen i Evan Grebel, advokat koji je bio spoljni savetnik Retrofina, saopštio je američki Federalni istražni biro.

XS
SM
MD
LG