Dostupni linkovi

Veliki poraz Nacionalne fronte Marine Le Pen na izborima


Francuska krajnja desnica nije uspjela pobijediti ni u jednoj regiji u drugom krugu vrlo neizvjesnih lokalnih izbora, nakon što je u prvom krugu prije tjedan dana ostvarila povijesni uspjeh, pokazale su izlazne ankete, prenose agencije.

Birači su se vratili tradicionalnim strankama kako bi spriječili dolazak na vlast Nacionalne fronte (FN) Marine Le Pen. Prema prvim procjenama ti su rezultati poraz za tri vodeće figure FN-a, predsjednicu Marine Le Pen, koja je izgubila na sjeveru (Sjever-Pas-de-Calais i Pikardija), njezinu nećakinju Marion Marechal-Le Pen koja je poražena na jugu (Provansa-Alpe-Azurna obala) i Floriana Philippota, stratega stranke na istoku (Alzas, Champagne-Ardennes, Lorraine), prenosi agencija AFP.

Desni centar je pobijedio u namanje pet regija, dok je lijevi centar pobjednik u tri regije od ukupno 13.

Francuski premijer Manuel Valls kazao je da poraz Nacionalne fronte "ne znači da je opasnost uklonjena".

Večeras nemamo razloga za trijumfalizam. Opasnost koju predstavlja krajnja desnica nije nestala, naprotiv, dodao je Valls.

Prema politologu Jean-Yves Camusu, rezultat drugog kruga, posljednjih izbora prije predsjedničkih 2017. potvrđuje da se Nacionalna fronta nalazi u slijepoj ulici.

To je izvrsna stranka u prvom krugu, ali dalje od toga ne može, rekao je.
Le Pen je kazala da ju loš rezultat nije obeshrabrio, te poručila svojim pristašama da je "rast krajnje desnice nezaustavljiv", prenosi agencija Reuters.

XS
SM
MD
LG