Dostupni linkovi

Francuska: U nedelju drugi krug regionalnih izbora


U Francuskoj će sutra biti održan drugi krug regionalnih izbora na kojima je, kao u prvom krugu, favorit ekstremno desničarska stranka Nacionalni front.Stranka Marin Le Pen je u prvom krugu osvojila 28 odsto glasova, odnosno šest od 13 regiona i u drugom krugu očekuje pobedu u još nekoliko regiona.

Izbori se održavaju u napetosti posle terorističkih napada 13. novembra u Parizu u kojima je 130 osoba poginulo i ranjeno više od 350.

Nacionalni front Marin osvojio je u prvom krugu 28 odsto glasova ispred desničarske stranke Republikanci bivšeg predsednika Nikole Sarkozija koja je dobila 27 odsto glasova, a vladajuća Socijalistička partija predsednika Fransoa Olanda osvojila je 23,5 odsto glasova

Posle uspeha na evropskim i lokalnim izborima, ekstremno desničarski Nacionalni front Marin LePen je bilo favorit na regionalnim izborima, posle čega slede predsednički na kojima je kandidaturu već ranije najavila predsednica te stranke.

Popularnost Marin Le Pen je u porastu posle pariskih napada. Liderka je iskoristila svoju nacionalističku i antiimigracionu retoriku, ranijih godina izraženiju u stranci, posle otkrića da su pariski napadači došli u Francusku kao izbeglice preko Grčke.

Vladajući socijalisti nisu izvukli korist od porasta popularnost predsednika Fransoaa Olanda koji je dobio podršku gradjana u borbi protiv terorizma posle napada.

XS
SM
MD
LG