Dostupni linkovi

Slovenija i migrantska kriza: Ograda uprkos protivljenju


Slovenija nastavlja da, uprkos hrvatskom protivljenju i nezadovoljstvu lokalnog stanovništva, postavlja žičanu ogradu na granici sa Hrvatskom zbog bojazni da će migrantska kriza biti nastavljena.

Slovenačka Vlada obavijestila je lokalne vlasti u Kopru da će danas početi postavljanje ograde uz rijeku Dragonju, odnosno kanal Svetoga Odorika, pišu slovenački mediji.

Da se ne bi naškodilo turizmu na području Istre uz same granične prelaze neće biti postavljena bodljikava žica već panel-ograde.

Cilj postavljanja tehničkih barijera je regulacija migracijskog priliva, a nikako demarkacija granice. Ta je mjera potrebna za zaštitu države, stanovnika i imovine, navodi u saopštenju slovenačka Vlada.

U saopštenju se dodaje da je ograda potrebna da bi se osigurala bezbjednost migranata i izbjeglica i spriječilo pogoršanje humanitarne situacije.

Slovenija je prvo najavljivala da će postaviti 80 kilometara žičane ograde, ali je do sada postavila 120 kilometara.

Prema nekim neslužbenim podacima, ukupno će zagraditi 550 kilometara graničnog područja jer ostatak granice nije pogodan zbog konfiguracije terena, navode slovenački mediji.

XS
SM
MD
LG