Dostupni linkovi

Haški sudac: Oriću se može suditi u BiH


Sudac Mehanizma za međunarodne kaznene sudove Liu Daqun odbacio je zahtjev Nasera Orića da se Sudu BiH naloži obustavljanje postupka za ratne zločine protiv njega.

Bivši zapovjednik Armije BiH u Srebrenici nije naime uvjerio kineskog suca da mu se pred Sudom BiH želi suditi za iste zločine za koje mu je suđeno pred Haškim sudom (ICTY).

Sudac Daqun je konstatirao u odbijenici da se Oriću u Haagu sudilo po zapovjednoj odgovornosti za zločine koje su počinili vojnici pod njegovim zapovjedništvom, dok se na Sudu BiH tereti osobno za ubojstvo jedne osobe u selu Zalazje, kao i sudjelovanje u ubojstvima dvoje ljudi u Bratuncu.

Podsjetimo, nakon uhićenja zbog BiH optužnice Orić je od Haškog suda zatražio da ga zaštiti od procesuiranja budući da mu se ne može ponovno suditi za ista djela za koje ga je oslobodio taj međunarodni sud.

Ratni zapovjednik jedinica Armije BiH u Srebrenici uhićen je polovicom ove godine na granici Francuske i Švicarske po zahtjevu Srbije koja ga sumnjiči za ratne zločine (ubojstva pojedinih zarobljenika) počinjene u selima kod Srebrenice i Bratunca.

Ubrzo je izručen u BiH, gdje je pušten na privremenu slobodu do početka suđenja. Haški sud je Orića 2008.godine oslobodio krivnje u drugostupanjskoj presudi, a nakon što je 2006.godine u prvostupanjskoj osuđen na 2 godine zatvora zbog zapovjedne odgovornosti pri nekažnjavanju počinitelja zločina.

XS
SM
MD
LG