Dostupni linkovi

Zašto se suđenja JSO i Šariću vraćaju na početak


Darko Šarić, Beograd, 2014.
Darko Šarić, Beograd, 2014.

Bivši predsednik Vrhovnog suda i prvi predsednik Društva sudija Srbije Zoran Ivošević kaže za RSE da je promena sudije u procesima protiv Darka Šarića i za pobunu Jedinice za specijalne operacije (JSO) nelogična i vrlo simptomatična.

Predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović godišnjim rasporedom za 2016. godinu sudiju Vladimira Vučinića vratio je iz Specijalnog suda u Palatu pravde, zbog čega će postupci u kojima je on bio član veća, uključujući slučajeve "Šarić" i "JSO", početi ispočetka.

Zoran Ivošević ističe da za to nije postojao nijedan formalni razlog.

"Pitam se zašto taj čovek i dalje ne može da bude u Specijalnom sudu. Meni je tu logika dovoljna... Verovatno zato što je uradio nešto što se nekome nije dopalo. Rekao bih da tu postoji nekakav politički, ili bolje rečeno dnevnopolitički, pritisak. Tako da se dogodilo to što se dogodilo. Da li je to tako ja ne mogu da tvrdim, ali mogu da kažem da verujem da je tako", ocenjuje Ivošević.

Miroslav Mišković
Miroslav Mišković

Preraspoređeni sudija Vladimir Vučinić poznat je po tome što je biznismenu Miroslavu Miškoviću, kom se sudi u Specijalnom sudu, uz kauciju od 12 miliona evra privremeno vratio putnu ispravu da bi otputovao u London.

Iako je odluka bila po zakonu, žestoko su je kritikovali mediji naklonjeni vlasti koja je u to vreme gromoglasno najavljivala obračun sa tajkunima, a Vučinić je trpeo i sankcije zbog javnog objašnjenja svog poteza.

Ove činjenice, kaže Zoran Ivošević, dosta govore o slučaju sudije Vučinića.

"On je čak i disciplinski kažnjen od Visokog saveta sudstva zato što je dao pasoš Miškoviću, pa je on onda otišao i vratio se iz inostranstva. Nekome se to nije dopalo. Najverovatnije je da je to razlog zašto taj sudija više ne može da bude u Specijalnom sudu. Zato se moraju ponoviti ovi važni predmeti koji izazivaju pažnju javnosti", tvrdi Zoran Ivošević.

Iako u slučaju promene sudije suđenje formalno ponovo počinje, jer se neposredno ne izvode svi dokazi, smatra Bojana Jovanović iz istraživačke mreže KRIK, veoma je važno da se ne menja sastav sudskog veća.

"To su kompleksna suđenja u kojima je bilo mnogo dokaznog materijala, tako da je samo sudija koji prati ceo postupak u potpunosti upoznat sa svim stvarima koje su se dešavale. Ako govorimo o slučaju 'Šarić', tu imamo suđenje za drogu koje je završeno. Jako je bitno da sudija ostane jer su slučajevi 'Droga' i 'Pranje novca' jako povezani", smatra Jovanović.

U saopštenju Višeg suda u Beogradu navodi se da Vladimiru Vučiniću 1. januara ističe šestogodišnji mandat u Posebnom odeljenju za organizovani kriminal, čime se kratko objašnjava zbog čega je raspoređen na novo radno mesto.

Ovu argumentaciju Ivošević ocenjuje neuverljivom.

Zoran Ivošević
Zoran Ivošević

"Nije to nikakav razlog. To je, u stvari, skrivanje pravog razloga, a osim toga, ne postoje nikakva ograničenja. Znam da su ljudi, koji su tamo od osnivanja, u Specijalnom sudu bili mnogo duže od šest godina. Ko ima sposobnosti da sudi, neka sudi celu karijeru tamo", reči su Ivoševića.

Tako će suđenje Miloradu Ulemeku Legiji i drugim pripadnicima JSO, koje je posle tri godine dovedeno skoro do kraja, kao i proces Darku Šariću i ostalima za pranje novca stečenog švercom kokaina koji traje od 2011., opet biti na početku.

Žarko Korać, potpredsednik u vladi Zorana Đinđića, zaključuje da to šalje veoma lošu poruku.

"Nije nikakva tajna da se sudija Vučinić zamerio predstavnicima režima na procesu Miroslavu Miškoviću, koji je političarima jako važan. Onda, kao posledicu njihove namere da ga sklone, imate da se na početak se vraćaju dva vrlo važna suđenja koja govore o atmosferi koja je dovela do ubistva Zorana Đinđića i o onima koji su nosioci najtežih krivičnih dela iz vremena rata i režima Slobodana Miloševića", kaže Korać, te zaključuje:

"Praktično se ponovo ide na ta suđenja. To je primer političke bezobzirnosti i potrebe da se po svaku cenu jedno suđenje dovede do očekivanog političkog kraja. Potpuno nezavisno od toga kakva će cena biti na nekim drugim suđenjima i koja se poruka šalje javnosti. Moram reći da sam zgranut."

XS
SM
MD
LG