Dostupni linkovi

U Španiji uhapšene dvije osobe zbog formiranja ćelije IS


Španska policija uhapsila je u Kataloniji i na Kanarskim ostrvima dvije osobe osumnjičena za formiranje ćelije "Islamske države" (IS) i regrutovanje i indoktrinaciju islamističkih militanata, rekli su zvaničnici.

Identitet osumnjičenih nije objavljen, osim da je riječ o državljanima Maroka devetnaestogodišnjoj ženi uhapšenoj u Fuerteventuri i tridesettrogodišnjem muškarcu.

Ministar unutrašnjih poslova Španije Horhe Fernandez Dijaz rekao je danas da su muškarac i žena djelovali unutar "veoma profesionalne" mreže čiji je cilj bio idealizovano prikazivanje njihove borbe kako bi regrutovali mlade Špance i obučavali ih za upotrebu oružja i eksploziva.

Dijaz je rekao da su osumnjičeni, koji su uhapšeni danas u mjestu Mataro na sjeveroistoku Katalonije i gradu Fuerteventura na Kanarskim ostrvima, stalno bili u kontaktu sa višim pripadnicima "Islamske države" i oboje su se zakleli na lojalnost IS i njihovom lideru Abu Bakr al Bagdadiju.

Ministar je dodao da su osumnjičeni, takođe, iznijeli "precizne prijetnje" protiv Španije i Francuske, ali nije želio da iznese detalje, prenio je AP.

Dijaz navodi da dokazi pronađeni danas potvrđuju teorije da "Islamska država" razvija novu strategiju da bi ubrzala regrutaciju i olakšala obuku.

Osumnjičeni su širili multimedijalni materijal sa detaljnim informacijama o rukovanju eksplozivom i puškama kako bi olakšali aktivistima napade u zemljama u kojima žive.

Ministarstvo je saopštilo da je u Španiji od početka godine uhapšeno 100 islamskih militanata.

XS
SM
MD
LG