Dostupni linkovi

Hapšenje Mahmuljina: Rasvjetljavanje ratnih zločina mudžahedina


Sakib Mahmuljin
Sakib Mahmuljin

Bivši komadant 3. korpusa nekadašnje Armije Republike BiH (ARBiH), Sakib Mahmuljin, uhapšen je u utorak ujutro u Sarajevu. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je Sudu BiH da Mahmuljinu odredi jednomjesečni pritvor.

On je lišen slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, te ratni zločin protiv civilnog stanovništva na širem području Vozuće tokom 1995. godine.

Tužilaštvo BiH Mahmuljinu na teret stavlja komandnu odgovornost za krivična djela koja su počinili njegovi podređeni, među kojima je bila i jedinica Odreda "El Mudžahid".

Sakib Mahmuljin osumnjičen je za ratne zločine počinjene od jula do oktobra 1995. godine na širem području Vozuće. U akcijama 3. korpusa učestvovala je i jedinica Odreda "El Mudžahid", čiji su pripadnici za vrijeme borbenih dejstava, počinili ubistvo oko 50 ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koje su prethodno oteli od druge jedinice 3. korpusa, koja je izvršila zarobljavanje.

U video snimku na Youtubu iz 1995. godine tadašnji komadant, a sada uhapšeni Mahmuljin objašnjava predsjedniku Predsjedništva BiH, te ratnom komadantu Armije BiH, Aliji Izetbegoviću, koje su jedinice učestvovale u borbi na Vozući.

Sakib Mahmuljin (C), tadašnji zamjenik ministra odbrane Federacije BiH, u pratnji člana Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića (L) i zapovjednika Oružanih snaga Federacije BIH Atifa Dudakovića (D) u oktobru 2000. godine.
Sakib Mahmuljin (C), tadašnji zamjenik ministra odbrane Federacije BiH, u pratnji člana Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića (L) i zapovjednika Oružanih snaga Federacije BIH Atifa Dudakovića (D) u oktobru 2000. godine.

Izetbegović: Koje jedinice su učestvovale?

Mahmuljin: Prvi manevarski bataljon, 375. oslobodilačka brigada iz Tešnja, 7. Muslimanska, Specijalni diverzantski odred, kompletna 329 brigada koja je bila ovdje, Treći manevarski, Odred El Mudžahid i Četvrti manevarski bataljon iz Zavidovića.

Mahmuljin je nedavno u bh. javnom istupu pokušao objasniti odnose 3. korpusa i Odreda "El Mudžahid":

"Na žalost, mi nikad nismo uspjeli da imamo potpuni sistem rukovođenja tu kao što je bio sistem prema drugim jedinicama. Oni su bili formacijski dodijeljeni da to bude u sastavu 3. korpusa, ali odluka je bila na Šuri njihovoj, da li će ići u nešto ili neće. Bila je njihova lična procjena da li će oni to nešto raditi, a ne naša, iako smo mi u našim planovima rekli 'vaše mjesto je ovdje'. Ali, mi nismo mogli reći baš ništa, nit smo imali izvještaje o urađenom poslu."

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti Sakiba Mahmuljina po komandnoj odgovornosti jer, navodno, iako je znao nije spriječio niti kaznio svoje podređene pri ili nakon činjenja ratnog zločina.

Boris Grubešić
Boris Grubešić

"Također, navedeni osumnjičeni tereti se za nečovječno postupanje prema oko 20 ratnih zarobljenika i civila koje su navedeni odbijali odmah predati jedinici Vojne policije u skladu sa zapovijedima. Sakib Mahmuljin kao komandant 3. korpusa ARBiH tereti se da je propustio spriječiti počinjenje ovih kaznenih djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civila od pripadnika postrojbe 'El Mudžahid', te je propustio da iste kazni nakon počinjenog zločina", ističe Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

"Uhapšenom se na teret stavlja komandna odgovornost za krivična djela koja su počinili njegovi podređeni", navodi Kristina Jozić, glasnogovornica Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

U januaru 2015. godine tadašnji potpredsjednik Federacije BiH, Mirsad Kebo, državnom Tužilaštvu predao je nekoliko hiljada dokumenata u vezi s ratnim zločinom nad srpskim civilima i vojnicima koje je počinio odred boraca arapskog porijekla "El Mudžahid".

Među dokumentima koje je Kebo predao državnom Tužilaštvu bilo je onih koji su se odnosili na zločine počinjene u Vozući.

"Ja sam dobio dokaze o tome da su se gospodin Mahmuljin, komandant Trećeg korpusa, i gospodin Džaferović, načelnik Centra službe javne bezbjednosti, zaustavili prilikom obilaska jednog dijela Vozuće, i kad su pitali šta se dešava, oni koji su tu bili, očevici, rekli su da upravo sada likvidiraju jednog civila srpske nacionalnosti, koji je vikao u strahu. Ustvari, bio je zaklan. Ja sam to, u skladu sa zakonom, morao prijaviti", rekao je Mirsad Kebo u intervju za RSE.

(Mirsad Kebo: Zločine ne možemo prešutjeti)

Mirsad Kebo: Zločine ne možemo prešutjeti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:12:04 0:00


Odred "El Mudžahid" bila je jedinica u sastavu 7. Muslimanske brigade 3. korpusa Armije Bosne i Hercegovine. Bila je sastavljena od islamskih dobrovoljaca afro-azijskog porijekla.

Predajući dokumente Tužilaštvu BiH, Kebo je otvorio brojna pitanja.

"Ja sam u ovom dokumentu pokrenuo pitanje odreda 'El Mudžahid', jer oni nisu proizvod tradicije Bošnjaka-Muslimana. Oni su ovdje dovedeni '92.-'93. godine. Ja sam postavio pitanje: ko ih je doveo? Ko je njima stvarno komandovao i zašto su oni dovedeni?", pita se Kebo u intervjuu objavljenom početkom 2015. godine.

Stranka demokratske akcije (SDA), kao i većina bošnjačkih političara najoštrije osuđuju hapšenje generala Armije RBiH Sakiba Mahmuljina.

U SDA-u smatraju da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podleglo neprimjerenim političkim pritiscima u pravcu izjednačavanja zaraćenih strana i stvaranja vještačkih balansa u procesuiranju ratnih zločina.

XS
SM
MD
LG