Dostupni linkovi

Most predlaže zajedničkog nestranačkog premijera


Most nezavisnih lista, stranka od koje zavisi formiranje vlasti, predložio je danas predsednicima vodećih stranaka u Hrvatskoj, da zajednički izaberu nestranačkog kandidata za predsednika Vlade.

Prema izjavama predsednika Socijaldemokratske partije (SDP) Zorana Milanovića i lidera Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislava Karamarka koji su učestvovali na sastanku, ta ideja ne čini se izglednom.

Lider Mosta Božo Petrov rekao je na zajedničkom sastanku tri stranke koji je bio otvoren za medije da odgovor HDZ i SDP na predlog Mosta očekuje u narednih sedam dana i dodao da Most "uslovljava konsenzus".

"On (premijer) bi trebalo da bude izabran usaglašavanjem sve tri strane, a nakon toga definisati i ostale stvari, ko će biti predsednik Sabora, ministri, predsednici odbora i druge dužnosti, ali je najvažniji ovaj prvi korak", rekao je Petrov šefovima najvećih hrvatskih stranaka na sastanku u hotelu Esplanada.

Lider SDP i premijer Zoran Milanović izjavio je da konsenzus isključuje ultimatum i dodao da je Most takav predlog trebalo da iznese još na početku pregovora o formiranju vlade pre mesec dana.

Predsednik HDZ Tomislav Karamarko naglasio je da će odgovoriti u predviđenom roku, iako ne zna kako bi uopšte funkcionisala tripartitna vlada.

XS
SM
MD
LG