Dostupni linkovi

Suroi: Kosovo nema obavezu da formira ZSO


Kosovski analitičar Veton Suroi naveo je danas da Kosovo nema obavezu da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom (ZSO) ni prema Ustavu Kosova, ni prema planu Martija Ahtisarija.

"Video sam citat tačaka (plana) Ahtisarija i ponovo konstatujem da Kosovo nema ni najmanju obavezu iz tog paketa da formira ZSO. Kosovo je u Ustavu Kosova integrisalo prava manjinskih zajednica (manjinska prava). U tom Ustavu isto tako ne postoji nikakva obaveza za stvaranje ZSO. Naprotiv, bilo kakva Zajednica srpskih opština kvari osnovnu vladajuću strukturu u Ustavu Republike Kosovo", napisao je Suroi na Fejsbuku.

Tokom pregovora o statusu Kosova Suroi je bio član glavne kosovske političke pregovaračke grupe, dok je u unutrašnjoj raspodeli sektora bio zadužen za prava manjinskih zajednica.

Suroi se zauzeo za politički dijalog zahtevajući da tome prethodi oslobadjanje, kako je naveo, "političkih zatvorenika" Donike Kadaj Bujupi i Aljbina Kurtija.

"Pre nego što pokuša da normalizuje odnose sa bilo kim, Kosovo ima potrebe da normalizuje samo sebe", napisao je Suroi.

Donika Kadaj Bujupi i Aljbin Kurti uhapšeni su jer su aktivirali suzavac u Skupštini Kosova nastojeći da blokiraju rad parlamenta dok se ne povuku sporazumi o formiranju ZSO i demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

XS
SM
MD
LG