Dostupni linkovi

Poverenica: Gašićeva izjava nepristojna i uvredljiva za sve žene


Poverenica za zaštitu ravnopravnosti u Srbiji Brankica Janković ocenila je danas kao vrlo nepristojnu i neprimerenu izjavu ministra odbrane Bratislava Gašića upućenu novinarki televizije B92 tokom uzimanja izjave u Trsteniku.

"Takvo obraćanje je nedopustivo i uvredljivo ne samo za novinarke nego i za sve žene", navedeno je u saopštenju poverenice.

Ona je podsetila da svi predstavnici vlasti u Srbiji, kao nosioci javnih funkcija, imaju dodatnu obavezu da se bore protiv rodnih stereotipa i da žene u srpskom društvu tretiraju s poštovanjem, ravnopravno i bez diskriminatorskih stavova.

Prema njenim rečima, dobro je što se ministar ubrzo izvinio, a čitav slučaj trebalo bi da bude opomena svim nosiocima vlasti da se ponašaju pristojno i sa punim uvažavanjem sagovornika.

Janković je podsetila da Srbija kao i druge zemlje u svetu, obeležava 16 dana aktivizma od 25. novembra, Medjunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. decembra - Medjunarodnog dana ljudskih prava, i da zato poruke i izjave upućene javnosti imaju dodatnu težinu.

Ministar odbrane Bratislav Gašić uvredio je juče novinarku B92 neprimerenim rečima na zvaničnom dogadjaju u Trsteniku, što je naišlo na brojne osude medija, novinara, kao i poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića.

Reči "Volim novinarke koje lako kleknu", Gašić je izgovorio dok se grupa novinara pripremala da od ministra uzme izjavu nakon njegovog obilaska fabrike Prva petoletka, kada su neki od njih, medju kojima i novinarka B92 Zlatija Labović, čučnuli da ne bi ometali snimatelje.

Nakon komentara „Volim novinarke koje ovako lako kleknu“, primera uličarskog ponašanja i rečnika, usledilo je Gašićevo izvinjenje putem društvene mreže Tviter i sajta ministarstva odbrane, ali i oštra reakcija premijera Srbije Aleksandra Vučića. On je poručio da je šokiran Gašićevim ponašanjem za koje, kako je naveo, ne postoje reči opravdanja.

XS
SM
MD
LG