Dostupni linkovi

Crveni krst traži dozvolu za rad na teritoriji ID


U sukobima policije i grupe mladih u centru Atine u nedelju ujutro lakše je povređen jedan turista, dok se demonstranti pripremaju da obeleže sedmu godišnjicu od ubistva jednog grčkog tinejdžera na koja je pucala policija.

Turista, portugalski državljanin, pogođen je kamenom u glavu dok je prolazio kroz četvrt Eksarhija gde su se policajci sukobili sa grupom mladih koji su na njih bacali kamenice.

Ova četvrt Atine popularno je sastajalište anarhista i mesto gde je policajac Epaminondas Korkoneas iz vatrenog oružja 6. decembra 2008. ubio 15-godišnjeg Aleksisa Grigoropulosa.

Policija je navela da su sukobi počeli oko ponoći kada je grupa od oko 80 mladih počela da baca molotovljeve koktele, što je bilo povod za sukobe koji su trajali najmanje tri sata.

Turista, krvave glave, ali bez težih povreda, rekao je novinarima da je ušao u četvrt grčke prestonice sledeći GPS uputstva kako bi se vratio u hotel, preneo je AFP.

On je prebačen u bolnicu, radi preventivnog pregleda.

Policija se nalazi u stanju pripravnosti zbog sedme godišnjice od ubistva Grigoropulosa, čija je smrt bila povod za višenedeljne proteste širom Grčke.

Demonstracije su najavljene u Atini i drugim grčkim gradovima, a oko 5.000 policajaca angažovano je u grčkoj prestonici kako bi sprečilo eventualne nerede.

Ubica Grigoropulosa, policajac Korkoneas osuđen je na doživotnu kaznu zatvora.

XS
SM
MD
LG