Dostupni linkovi

Bošnjački vjerski i politički vrh u BiH: Suprotstavićemo se radikalizmu i terorizmu


Predstavnici bošnjačkog naroda usaglasili Zajedničku izjavu kojom osuđuju svaki oblik ekstremizma i terorizma, Sarajevo 4. decembar 2015.
Predstavnici bošnjačkog naroda usaglasili Zajedničku izjavu kojom osuđuju svaki oblik ekstremizma i terorizma, Sarajevo 4. decembar 2015.

Predstavnici bošnjačkog naroda u državnim, političkim, vjerskim, kulturnim i drugim institucijama u petak su prvi put javno osudili svaki oblik terorizma i sve terorističke akcije koje su izvedene u Bosni i Hercegovini i bilo gdje u svijetu.

Bošnjački intelektualci potpisali su Zajedničku izjavu u kojoj se iskazali odlučnost da se suprotstave svakom obliku radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma. Isto to traže i od nadležnih institucija u državi.

"Sastali smo se da još jednom potvrdimo našu opredijeljenost na istrajavanju na putu dobra, da - kao odgovorni ljudi u bošnjačkom narodu - kažemo da nasilje i teror nije naš put, put koji ide naš narod", izjavio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Kako je istaknuto u Zajedničkoj izjavi, Bošnjaci su ponosni na svoju višestoljetnu vjersku tradiciju i opredijeljenost za suživot, poštujući Ustav Bosne i Hercegovine i Ustav Islamske zajednice u BiH.

Husein ef. Kavazović za govornicom
Husein ef. Kavazović za govornicom

Kavazović je naglasio i da je Islamska zajednica još 2007. godine donijela svoje deklaracije u kojima je kazala da tumačenje vjere mora biti institucionalno u Bosni i Hercegovini "onako kako su naši preci naučavali islam na ovim prostorima".

"Osuđujemo svaki vid pozivanja na mržnju i nasilje, ma od koga to dolazilo. S druge strane, želimo kazati da se prema ljudima koji izražavaju ili vide drugačije tumačenje ne smije primjenjivati nikakvo nasilje, ali da prema onima koji nasilje upotrebljavaju država treba i mora djelovati vrlo odlučno", rekao je reis Kavazović na press konferenciji.

Bošnjački zvaničnici, kako su istakli, svjesni su odgovornosti za očuvanje slobode, mira i zajedničkog života u Bosni i Hercegovini, odgovorni su za političke, kulturne i vjerske prilike u bh. društvu, kao i za budućnost Bošnjaka i BiH.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović rekao je da Bosnu i Hercegovinu nije zaobišao fenomen radikalnog tumačenja islama koji razultira ekstremizmom i terorističkim aktima u proteklim godinama s tendencijom intenziviranja.

Bakir Izetbegović (u sredini)
Bakir Izetbegović (u sredini)

"Vršeni su napadi na policijske stanice, vojnike, policajce, povratnike, na Ambasadu SAD-a i neki od njih su rezultirali ranjavanjem i smrtnim posljedicama. Ideja tekfira je u uslovima poslijeratnog bh. društva našla plodno tlo. Moram priznati da nismo na vrijeme prepoznali obim opasnosti od širenja ideologije. Ratna stradanja i patnje kroz koje smo prošli, poslijeratne frustracije, uporne provokacije i napravde, nezaposlenost ogromnog broja mladih ljudi, osjećaj besperspektivnosti, sve to praćeno pojavom mesdžida, imama i tumača koji su suprotstavljeni sistemu Islamske zajednice načinili su jednu opasnu kombinaciju koja vodi u ekstremizam. Mi smo prepoznali veličinu opasnosti skretanja u radikalizam", rekao je Izetbegović.

Od vlasti muslimanskih zemalja, 37 potpisnika Zajedničke izjave očekuju da poštuju bh. vjersku - obrazovnu tradiciju, institucije i autonomiju. Od vjerskih, teoloških i obrazovnih krugova i institucija muslimanskih zemalja očekuju, pak, da cijene bh. autentično historijsko iskustvo i identitet, za čije su očuvanje Bošnjaci platili visoku cijenu i položili mnogo života, navedeno je u Zajedničkoj izjavi.

Očekuju da se cijeni bošnjačka vjerska/islamska i evropska samosvijest, koju baštine, te da nastave poštivati ove principe kako se ne bi među muslimanima Bošnjacima razvijalo sektaštvo i vjerski razdor.

XS
SM
MD
LG