Dostupni linkovi

Reakcije: Dobra vest za Crnu Goru i regiju


Igor Lukšić
Igor Lukšić

Vlasti zemalja regije čestitale su Crnoj Gori poziv u članstvo NATO. Međutim, u pojedinim zemljama podjednako su glasni i oštri kritičari ovog poziva.

Reakcije političkog spektra Srbije na poziv Crnoj Gori da postane 29. članica NATO nisu jedinstvene. Dok jedni smatraju da će ulazak Crne Gore u Severnoatlantsku alijansu biti zamajac da i Srbija polako počne da preispituje svoju poziciju vojne neutralnosti, drugi ocenjuju da aspiracija Crne Gore da se pridruži NATO alijansi odavno nije nikakva novost i da se time po Srbiju ništa bitno neće promeniti.

Reakcije u BiH

Reakcije u BiH

Ulazak Crne Gore u NATO savez veoma je značajan za regionalnu stabilnost. Ta je država nagrađena za reforme koje je provela na putu priključivanja Sjeveroatlanskom vojno političkom savezu, kaže Denis Hadžović iz sarajevskog Centra za sigurnosne studije:

„Sada je BiH okružena dvjema članicama NATO-a tako da s pravom očekujemo da bi BiH mogla biti sljedeća članica, kako bi osigurala stabilnost za svoju budućnost. Članstvo Hrvatske 2009. i sada poziv Crnoj Gori znači pomjeranje prema demokratskim vrijednostima zemalja koje su odlučile da u prvi plan stave budućnost svojih građana kako bi osigurali kolektivnu odbranu i kako bi se mogao otvoriti ekonomski napredak. Tako da će BiH više sarađivati sa svojim susjedima, odnosno promovisti i raditi mnogo više kako bi bila pripremljena za prijem, koji joj je toliko potreban.“

Univerzitetski pofesor iz Banjaluke Duško Vejnović, kaže kako je bilo logično da se Crnoj Gori uputi pozivnica NATO, jer je ta država vrijedno radila na reformama. Ali dodaje:

„Ono na šta želim upozoriti u ovom kontekstu jeste aktuelni nesporazuma između Rusije i Turske, nesporazum između Rusije i NATO pakta. Ne bi bilo dobro da bilo čije članstvo, u ovom momentu Crne Gore, bude prilika za ofanzivan prodor prema istoku. Ja mislim da poziv Crnoj Gori treba shvatiti kao globalni projekat dijaloga, tolerancije, vojne i svake druge saradnje u interesu mira, a protiv terorizma.“

Vuk Drašković, predsednik Srpskog pokreta obnove, koalicionog partnera vladajuće Srpske napredne stranke, za RSE kaže da će Crna Gora učlanjenjem u NATO otvoriti kapiju i za samu Srbiju. Drašković ne veruje u politiku evrointegracija Srbije koja počiva na tome da su Srbiji članice EU prijatelji, a te iste zemlje koje su i članice NATO - neprijatelji.

“To je veliki korak za Crnu Goru danas, a put za Srbiju sutra”.

RSE: Na koji način put za Srbiju sutra?

Drašković: Sada je definitivno Srbija sa svih strana okružena članicama NATO i svi snovi ovdašnjih avanturista o nekakvom ruskom vojnom prodoru na Balkan kao jedinoga do juče koridora – pali su u vodu. Bezbednosni obruč oko mekog stomaka Balkana je sada zatvoren. Taj meki stomak Balkana je najranjiviji – to su Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo, Makedonija i – do danas Crna Gora, dakle, zemlje koje su bile izvan NATO alijanse i bile potencijalna meta nekakvih ‘donbasa’ po ovome regionu. Sve dok se u Srbiji bude govorilo da smo bezuslovno za članstvo u Evropskoj uniji, a protiv članstva u NATO savezu, jasno je da nema iskrenoga opredeljenja ni za Evropsku uniju. Ne mogu nama zemlje Evropske unije, čijem članstvu težimo biti prijatelji.

Dragan Šutanovac, bivši ministar odbrane, sada poslanik opozicione Demokratske stranke i član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije, za RSE kaže da ni za koga, pa tako ni za vlast u Srbiji, nije iznenađenje poziv Crnoj Gori za učlanjenje u NATO jer je ta država tu aspiraciju davno iskazala. Time se, ističe on, za Srbiju ništa ne menja.

Crna Gora nema aspiracije, niti je neprijateljska zemlja Srbiji, naprotiv, Crna Gora je prijateljska zemlja. Mislim da je ovo dobra vest za Crnu Goru jer će ona sada biti i stabilnija zemlja i veći garant mira i u regionu i u svojim granicama.”

Više o tome u tekstu Branke Trivić „Veliki korak za Crnu Goru danas, put za Srbiju sutra“.

Predsednik Makedonije Gjorge Ivanov u telefonskom razgovoru sa svojim crnogorskim kolegom Filipom Vujanovićem čestitao je u ime makedonskih građana pozivnicu Crnoj Gori za članstvo u NATO. Kao zemlja iz regiona, mi se radujemo svakom uspehu svake zemlje, zato što uspeh svake pojedinačne zemlje doprinosi stabilnosti i sigurnosti čitavog regiona, rekao je Ivanov.

S druge strane, univerzitetski profesor Mersel Biljali kaže da bi Makedonija odavno postala članica NATO-a i EU, ali da je vladajuća struktura namerno prekinula taj proces da bi vladala neograničeno.

“Demagogija VMRO DPMNE i Demokratske unije za integraciju da hoćemo u NATO i EU, je prazna i apsolutno nema veze sa realnošću. Radi se suprotno, van tih principa. Na žalost i mi kao građani imamo odgovornost, zato što tolerišemo tu politiku. Ja ne okrivljujem mnogo političare, koliko gradjane, zato što su toliko indiferentni. I praktično ostajemo crna rupa ili pusto ostrvo, koga masovno napuštaju njegovi gradjani.” Prenosi Blagoja Kuzmanovski u tekstu “Skoplje: Čestitke Crnoj Gori, nezadovoljstvo zbog odugovlačenja članstva Makedonije“.

XS
SM
MD
LG