Dostupni linkovi

ICTY: Šešeljevi odvjetnici i četnički vojvoda prijetili svjedocima


Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) objavio je tajni nalog za uhićenjem troje državljana Srbije – zbog nepoštivanja Haškog suda prijetnjama svjedoka sa suđenja vođi srbijanskih radikala Vojsilavu Šešelju. Nalog za uhićenjem je objavljen javno, nakon što ga više od 10 mjeseci vlasti države Srbije – nisu izvršile.

Na nalogu izdatom početkom godine su se našli Šešeljevi odvjetnici – Petar Jojić i Vjerica Radeta, ujedno i parlamentarna zastupnica, kao i četnički vojvoda Jovo Ostojić. Haški sud je saznao za prijetnje i pokušaj podmićivanja svjedoka puno prije, a nalog za uhićenjem je izdat 19.siječnja 2015.godine.

U javnoj objavi naloga objašnjen je i cijeli slučaj, odnosno kako su svjedoci tjerani na otkazivanje suradnje s tužiteljstvom te mijenjanje svojih iskaza o ratnim zločinima, davanjem čak i lažnih informacija.

Podsjetimo, Šešelju se sudi zbog zapovjedne odgovornosti nad zločinima počinjenim od strane srpskih dobrovoljaca u Vojvodini, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (1991-1993), a trenutno se nalazi u Srbiji na privremenoj slobodi zbog zdravstvenog stanja.

XS
SM
MD
LG