Dostupni linkovi

Italija i Kosovo: Trojica uhapšenih zbog veze s terorizmom


Tri osobe su uhapšene na Kosovu i u Italiji, kao rezultat zajedničke višemjesečne istrage i akcije „Van Damme“ sprovedene na Kosovu i u Italiji, saopćila je policija Kosova.

Uhapšeni se dovode u vezu sa terorizmom. Jedna osoba je uhapšena na Kosovu, a dvije u Italiji, gdje je izvršen pretres na četiri lokacije.

U općini Elezov Han je tokom akcije pritvorna jedna osoba albanske nacionalnosti pod sumnjom da je počinila krivično djelo iz Zakona o zabrani udruživanja državljana Kosova u stranim oružanim sukobima izvan teritorije zemlje, a u vezi širenja propagande, saopćo je kapetan Ljuan Keka iz Direktorijata za borbu protiv terorizma.

„Ovo je među prvim slučajevima koji se istražuje na osnovu ovog novog zakona“, kazao je on.

Osumnjičeni je putovao izvan teritorije Kosova ,ali policija nema informacija da li je išao za Siriju ili Irak.

Tokom pretresa su pronađena dva pištolja koja su zaplijenjena, kao i elektronski uređaji koji su povezani sa ovim slučajevima.

Osumnjičenom je određen pritvor od 48 sati.

Keka je naveo da se na Kosovu vodi istraga protiv više od 100 lica za povezanost s terorizmom. Vjeruje se da je oko 300 državljana Kosova sudjelovalo u sukobima na strani militanih organizacija Al Nurse i IS, a policija navodi da je 80 trenutno sudjeluju u tim sukobima. Vjeruje se da je oko 50 državljana Kosova poginulo u tim borbama.

XS
SM
MD
LG