Dostupni linkovi

Erdogan: Želeli bismo da se obaranje aviona nije dogodilo


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izrazio je žaljenje zbog obaranja ruskog aviona i poručio da bi Turska želela da se to nikad nije dogodilo.Turski predsednik je rekao da bi obe strane trebalo da priđu ovom problemu na pozitivniji način, preneo je AP.

On je istakao da bi sastanak u Parizu mogao da bude prilika za prevazilaženje napetosti i ponovio poziv da za susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na marginama Konferencije o klimi koja u ponedeljak počinje u francuskoj prestonici. Erdoganov prijateljska ponuda usledila je, međutim, pošto je još jednom stao u odbranu postupaka Turske i kritikovao operacije Rusije u Siriji.

"Ukoliko dozvolimo da naša suverena prava budu kršena onda teritorija više neće biti naša teritorija", naglasio je Erdogan. Turski predsednik je dodao da Turska zaslužuje izvinjenje jer je njen vazdušni prostor narušila ruska letelica.

Nešto ranije, Turska je izdala upozorenje svojim građanima da izbegavaju putovanja koja nisu hitna u Rusiju. Turska je u utorak na granici sa Sirijom oborila ruski bombarder Su-24, što je prvi put u pola veka da je jedna NATO članica oborila jedan ruski avion, što je naišlo na oštru reakciju Moskve.

XS
SM
MD
LG