Dostupni linkovi

Putin: Povlačimo se iz koalicije u slučaju novih incidenata


Predsjednik Rusije Vladimir Putin upozorio je da će se Rusija povući iz koalicije koja se bori protiv "Islamske države" u Siriji, ukoliko Turska ponovo obori ruski avion.

Putin je, govoreći nakon sastanka sa francuskim predsjednikom Fransoa Olandom u Kremlju, izrazio nezadovoljstvo postupkom Turske, ističući da smatra da je obaranje aviona čin izdaje zemlje koju je Moskva smatrala svojim prijateljem.

Ruski predsjednik je istakao da je Moskva spremna da i dalje sarađuje sa zapadnim silama u borbi protiv "zajedničkog neprijatelja `Islamske države`", ali da je obaranje ruskog aviona "neprihvatljivo".

"Spremno smo da sarađujemo sa koalicijom koju predvodi SAD, ali, naravno, incidenti kao što je uništenje naše letjelice i smrt naših vojnika apsolutno su neprihvatljivi. Nastavljamo sa pozicije da se nešto slično neće ponoviti ili nam, u suprotnom neće biti potrebna saradnja ni sa kim, bilo kojom koalicijom ili zemljom", rekao je ruski predsjednik.

Prema njegovim riječima, u sklopu saradnje, koja je utvrđena sa koalicijom na čijem je čelu SAD, ruska vojska je proslijedila detalje plana leta aviona koji je oboren.

XS
SM
MD
LG