Dostupni linkovi

Hrvatska: Ide se u drugi krug konsultacija za Vladu


Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je večeras da će drugi krug konsultacija o mandataru za sastav Vlade biti održan 7. decembra, jer nijedna politička opcija nije prikupila dovoljno glasova za formiranje vlasti.

"Konsultacije su pokazale da u ovom trenutku niko ne raspolaže dovoljnom podrškom da bi postao mandatar", rekla je Grabar-Kitarović u obraćanju novinarima posle završetka prvog kruga konsultacija.

Ona je izrazila zabrinutost zbog toga što su je pojedini poslanici tokom razgovora obavestili o političkim i institucionalnim pritiscima kojima su bili izloženi.

Grabar-Kitarović je najavila da će konstituisanje osmog saziva Sabora biti održano 3. decembra.

Predsednica Hrvatske je danas u svom kabinetu na Pantovčaku primila čelnike parlamentarnih stranaka na konsultacije o davanju mandata za sastavljanje Vlade.

Predsednik Socijaldemokratske partije (SDP) i premijer Zoran Milanović izjavio je posle konsultacija da leva koalicija zasad ima 66 potpisa podrške i izrazio nadu da će se dogovoriti o podršci s Mostom.

Uz 56 poslanika SDP koalicije, Milanović ima podršku tri poslanika Istarskog demokratskog sabora, jednog reformista i šest od ukupno osam poslanika nacionalnih manjina.

"To zasad nije dovoljno, idemo dalje s pregovorima", rekao je Milanović novinarima.

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko nije hteo da kaže s koliko je potpisa podrške došao na konsultacije kod predsednice.

On je novinarima rekao da očekuje da će za desetak dana sve biti gotovo i da će se dogovoriti s Mostom.

XS
SM
MD
LG