Dostupni linkovi

Srbija: Poljoprivrednici nastavili proteste


Predsednik asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš izjavio je danas da su poljoprivrednici u 10.00 sati ponovo nastavili protestnu vožnju traktorima do Beograda, koja će prema njegovim rečima biti "u skladu sa zakonom i pravom na kretanje".

“Ukoliko policija ponovo zaustavi poljoprivrednike to će verovatno dovesti do zatvaranja pojedinih delova saobraćajnica”, rekao je Kiš agenciji Beta.

Poljoprivrednici su juče organizovali protestnu vožnju ka Beogradu, ali ih je policija sprečila i zaustavljala na izlazu iz njihovih opština, a cilj je bio da dođu ispred zgrade Skupštine Srbije, kako bi izrazili nezadovoljstvo Predlogom zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je u skupštinskoj proceduri.

Lokalni mediji su javili da je već blokiran put Zrenjanin - Beograd, kod mesta Čenta, a za danas je najavljen masovniji protest i mnogo veći odziv poljoprivrednika.

"Danas će nam se pridružiti i svi oni koji su juče bili skeptični i koji su se danas oslobodili i svog straha i svoje sramote", rekao je Kiš i dodao da cilj vožnje nije da traktori stignu u Beograd i provozaju se, već da se zakon povuče iz procedure i da se napiše novi.

Glavni zahtev poljoprivrednika je da se ukine mogućnosti prodaje zemljišta, kako ono ne bi moglo da postane vlasništvo stranih državljana, kao i da se onemogući izdavanje zemljišta bez licitacije.

Kiš je dodao i da nadležni odbijaju komunikaciju sa poljoprivrednicima, da im se do sada niko nije obratio i da nije istina da su otvoreni za razgovor.

Komentarišući saopštenje Ministarstva poljoprivrede da postoji spremnost za razgovore o Predlogu zakona o poljoprivrednom zemljištu, Kiš je rekao da je to saopšteno "samo zbog javnosti".

XS
SM
MD
LG