Dostupni linkovi

Vatikan: Optužnice protiv pet osoba u aferi Vatiliks


Vatikansko pravosuđe podiglo je danas optužnice protiv pet osoba za "zločinačko udruživanje" i krađu i objavljivanje povjerljivih dokumenata o malverzacijama u Svetoj stolici, javile su svjetske agencije.

Vatikan je saopštio da je pravosuđe obavijestilo "optužene i njihove advokate" i dodalo da će prvo ročište biti održano 24. novembra.

Među optuženima su dva novinara, što je prvi put da Vatikan podiže optužnicu protiv predstavnika medija.

Knjige dvojice novinara i poznavalaca prilika u Vatikanu Đanluiđija Nucija i Emilijana Fitipaldija objavljene su nedavno a povjerljivi dokumenti su poslužili kao izvor za te knjige.

Nucijeva knjiga "Trgovci u hramu" ("Merchants in the Temple") govori između ostalog o pogrešno usmjerenim donacijama, nestanku miliona eura prikupljenih rentiranjem i pohlepnim sveštenicima.

Fitipaldi, autor "Pohlepe" (Avarice), tvrdi da je fondacija koja je osnovana kako bi podržala dječju bolnicu, platila 200.000 eura za renoviranje stana drugog čovjeka u Vatikanu Tarčizija Bertonea, kao i da su pare donirane za pomoć siromašnima otišle na troškove upravljanja Vatikanom.

Optužnice su podignute protiv te dvojice novinara, kao i protiv španskog prelata bliskog organizaciji Opus Dei, Luisija Angela Valehoa Balde i Italijanke Frančeske Imakolate Šauki koji su osumnjičeni da su novinarima predali povjerljive tekstove. Optužnica je podignuta i protiv još jednog saradnika španskog prelata Nikole Majo.

XS
SM
MD
LG