Dostupni linkovi

Ruski parlament predlaže oštrije antiterorističke mjere


Ruski poslanici u petak će predložiti oštrije kazne za teroriste i raspravljat će o uvođenju novih sigurnosnih mjera na sjednici oba doma parlamenta, javile su ruske novinske agencije, pozivajući se na nacrt zakona.

Taj potez je odgovor Kremlja na potvrdu informacije da je eksplozija bombe oborila ruski putnički avion iznad Egipta prošlog mjeseca a svih 224 osoba u njemu su poginule, i na pariške napade u kojima su islamski ekstremisti ubili najmanje 129 ljudi.

Rusija je intenzivirala zračne udare protiv militanata Islamske države u Siriji nakon objave zaključka da je njen putnički avion raznijet bombom, ali poslanici tvrde kako žele da osiguraju da predsjednik Vladimir Putin zna da ima njihovu punu podršku ukoliko odluči da krene dalje u borbi protiv terorizma.

Jedan visoki poslanik izjavio je da će predložiti parlamentu razmatranje ponovnog uvođenja smrtne kazne za teroriste i njihove saučesnike. Nejasno je da li će takva mjera dobiti širu podršku.

Novinska agencija Interfax javila je da će Vijeće Federacije, gornji dom parlamenta, i Duma, donji dom, predložiti široku lepezu oštrijih kazni za teroriste i one koji su optuženi za pomaganje ili finansiranje napada.

Nove mjere za jačanje sigurnosti na javnim dešavanjima i u javnom saobraćaju također će biti predmetom rasprave, javila je agencija, kao i eventualne mjere na pooštravanju ruske migracijske politike.

XS
SM
MD
LG