Dostupni linkovi

Mektić: Neophodna deradikalizacija


Mektić: Neophodna deradikalizacija

Ministar sigurnosti BIH Dragan Mektić, po povratku iz Pariza, održao je konferenciju za novinare u Sarajevu na kojoj je rekao da je ubistvo dvojice vojnika u srijedu uveče "prevršilo svaku mjeru", te da se moraju preduzeti mjere koje bi, prije svega, uticale na deradikalizaciju, odnosno sprečavale radikalizaciju, nasilni ektremizam i terorizam u Bosni i Hercegovini.

"Ja sam govorio već neko vrijeme i upozoravao na to da mi imamo jednu ozbiljnu radikalizaciju ovdje u Bosni i Hercegovini i da uvijek ta radikalizacija vodi ka nasilnom ekstremizmu koji se poslije toga završavao pojedinim terorističkim djelima. Mislim da je ovo sada konačno događaj koji je, da tako kažem, prevršio svaku mjeru, i poslije kojeg bismo, ako smo imalo odgovorni i prema ovoj državi, i prema građanima ove države, morali da preduzmemo mjere koje bi, prije svega, uticale na deradikalizaciju, odnosno sprečavale radikalizaciju, nasilni ektremizam i terorizam u ovoj državi."

Mektić se osvrnuo i na svoj boravak u Francuskoj, poredeći događaje u Parizu sa onima koji su se dešavali u Bosni i Hercegovini.

"Šta je interesantno i šta se može dovesti u vezu između terorizma koji se tamo desio i naših prostora je to što već duži niz godina postoji jedna stalna veza Zapadnog Balkana i Francuske Republike, u smislu ilegalnog krijumčarenja oružja. Vrlo su osnovane pretpostavke i sumnje, a na kraju je to pokazao i određeni broj istraga, da najvjerovatnije naoružanje, oružja, eksploziv i druge eksplozivne materije u Francusku dolaze sa područja Zapadnog Balkana. Govorim i o Hrvatskoj, Bosni, Srbiji, Kosovu i Makedoniji. I postoje organizovane kriminalne grupe koje krijumčare ilegalno to oružje", kazao je Mektić.

XS
SM
MD
LG