Dostupni linkovi

Na godišnjicu "plišane revolucije" Zaman na skupu protiv islama i izbjeglica


Predsjednik Češke Miloš Zeman ignorisao je danas na 26. godišnjicu početka "plišane revolucije" državne svečanosti i obilježio je samo na mitingu protiv izbjeglica i islama.

Zaman je u Pragu poručio da Česi nijesu ni plastelin ni tijesto i da niko spolja ne smije ništa da im nameće niti da im medijskom masažom ispira mozgove da su ksenofobni i rasisti ako neće izbjeglice.

"Ovaj narod zaslužuje da vlada sam i da mu niko, ponavljam niko spolja ne diktira šta treba a šta ne treba da radi", kazao je Zeman u četvrti Albertov u širem centru Praga, dočekan oduševljenim aplauzom nekoliko hiljada Čeha sa nacionalnim zastavama, transparentima protiv islama poput "Islam je esencija zla" i mnoštvom bijlih zastava sa saobraćajnim znakom precrtane džamije u crvenom krugu.

Češki predsjednik rekao je da elite i novinari provode najstrašniju medijsku masažu naroda oko izbjegličke krize, zaboravljajući da u slobodnom društvu ne bi smjeli da etiketiraju ljude koji misle drugačije da su ksenofobi, islamofobi, rasisti ili ekstremisti.

Češki predsjednik upitao je javno Sirijce i uopšte sve muškarce u sadašnjem izbjegličkom talasu šta će u Evropi a ne u svojoj otadžbini da se za nju bore.

XS
SM
MD
LG