Dostupni linkovi

Francuska zatražila vojnu pomoć od EU


Francuska je zatražila danas vojnu i drugu pomoć od EU posle napada u Parizu pozivajući se na član u ugovorima Unije koji do sada nije upotrebljen.

Francuski ministar odbrane Žan-Iv le Drijan zatražio je u Briselu od zemalja EU da povećaju svoje učešće u nekim vojnim operacijama van Unije i njihovu podršku Francuskoj u borbi protiv Islamske državeu Iraku i u Siriji.

"Francuska traži od svojih evropskih partnera njihovu podršku... u mjeri u kojoj mogu da je pruže u borbi protiv Daeša (arapska skraćenica za Islamsku državu) u Iraku i u Siriji, i jače vojno učešće država članica u područjima u kojima Francuska učestvuje", rekao je Le Drijan na sastanku ministara odbrane EU u Briselu, prenose ljudi iz njegovog okruženja.

On se, kako se navodi, pozvao na član o solidarnosti u evropskim ugovorima, član 42-7, u slučaju agresije na jednu zemlju EU. ;

"Francuska ne može da bude sama na tim mestima" rekao je Le Drijan.

"Ovo je prije svega politički akt" kaže francuski zvaničnik.

Ovo je prvi put da se neka članica EU poziva na taj član evropskog ugovora, koji je sličan članu pet ugovora NATO-a na koji su se pozvale SAD posle napada 11. septembra 2001, a čije je aktiviranje dovelo je do intervencije NATO-a u Avganistanu.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini rekla je da EU treba da odgovori pozitivno na molbu Francuske.

"Francuska traži pomoć u ovom teškom trenutku kada je EU napadnuta. Mislim da odgovor EU treba da bude da", rekla je Mogerinijeva, koja je predsjedavala sastanku ministara odbrane, prema navodima jednog diplomate.

Član 42.7 Lisabonskog ugovora navodi da ako je zemlja članca "žrtva oružane agresije na svojoj teritoriji", druge zemlje članice imaju obavezu da joj pruže pomoć.

Po dolasku na sastanak u Briselu grčki ministar odbrane Panajotis Kamenos rekao je novinarima da je Evropa sada u novoj situaciji. "Ovo je 11. septembar za Evropu", rekao je on.

XS
SM
MD
LG