Dostupni linkovi

BiH: Hapšenja zbog ratnih zločina, uhapšen i policijski komesar


Na području Goražda i Sarajeva jutros su pod sumnjom da su počinili ratni zločin nad srpskim civilima 1992. i 1993. uhapšeni odvjetnik Ibro Merkez, komesar policije Bosansko-podrinjskog kantona Ešef Hurića, te Ahmet Sejdić.

Navedeni su pod istragom i osumnjičeni su da su, Ibro Merkez i Ešef Hurić, u svojstvu zapovjednika Stanice javne bezbjednosti Goražde, sudjelovali u realizaciji zapovjedi Predsjedništva Skupštine općine (SO) Goražde i njenog predsjednika, o koncentraciji srpskog stanovništva koje živi na području Goražda i razoružanju sela Bučje, te sudjelovali u protuzakonitom zatvaranju stanovništva srpske nacionalnosti u prostorijama MUP-a u Goraždu.

Oni su osumnjičeni da su planirali, zapovjedili, počinili, pomagali i sudjelovali u protuzakonitom zatočenju više od 100 osoba srpske nacionalnosti, oba spola i različitih starosnih skupina, među kojima su bila i djeca, koje su pripadnici policije i SJB nezakonito zatvorili u prostorije Policijske stanice, kao i u drugim objektima.

Zatočeni civili su u navedenim objektima držani u nečovječnim uvjetima više mjeseci, sve do 1993. godine, više desetina osoba boravilo je u jednoj prostoriji, boravili su u nečovječnim i nehigijenskim uvjetima, čime im je nanesena velika tjelesna i duševna patnja, a kao posljedica zatočenja, loših uvjeta i nepružanja pomoći, dvije osobe su smrtno stradale. Kao posljedica navedenih zločina, desilo se trajno raseljenje srpskog civilnog stanovništva sa navedenog područja.

Osumnjičeni Ahmet Sejdić tereti se da je za vrijeme rata u BiH, na teritoriji općina Rudo, Višegrad i Goražde, od početka srpnja 1992. godine do sredine veljače 1993. godine, u svojstvu zapovjednika Prve višegradske brigade Armije BiH, zajedno s drugim pripadnicima Armije BiH, kršeći pravila međunarodnog prava, naredio, podstrekavao, pomagao, učinio ili na drugi način sudjelovao u pripremanju, pomaganju i učinjenju protuzakonitog zatvaranja, preseljenja i raseljenja, namjernog nanošenja snažne tjelesne i duševne boli ili patnje (mučenja) i nečovječnog postupanju prema više desetina civila srpske nacionalnosti i ratnim zarobljenicima Vojske RS. Kao posljedica počinjenih zločina, nastupila je smrt više osoba.

XS
SM
MD
LG