Dostupni linkovi

BiH pojačava kontrolu na granicama


BiH će pojačati kontrole na granicama, rekonstruisati kretanje sumnjivih lica, pojačati mjere i sankcionisati sve koji služe ili su služili u stranim paravojnim formacijama, izjavio je pomoćnik ministra bezbjednosti BiH Vjekoslav Vuković.

Vuković je dodao da će, osim ovoga, vlasti preduzeti mjere zabrane podsticajnog veb-sadržaja i stvoriti povjerenje građana da prijavljuju svako pozivanje na radikalno ponašanje.

On kaže da je teško djelovati ili predvidjeti sve pojavne oblike terorizma koji koordinisano djeluju na više lokacija.

"Ukazivali smo na to da izbjeglički talas ima različite dimenzije - humanitarnu, ekonomsku i bezbjednosnu, jer ne znamo koji ljudi se kreću u njemu bez obzira na sve kontrole koje preduzimamo ili ih možemo preduzeti", rekao je Vuković za "Večernji list", izdanje za BiH.

Prema njegovim riječima, većina tih osoba nije registrovana ni u jednoj bazi podataka, pa tako ni Interpolovim, što im omogućava normalno kretanje.

Vuković je naveo da se trenutno samo u Jordanu nalazi 1,5 miliona izbjeglica koje čekaju priliku za dalje kretanje.

"Tu je i činjenica da su u napadima u Iraku i Siriji nestale štamparije, kao i veliki broj originalnih putnih isprava ovih zemalja, što nam otežava provjere", naveo je on.

XS
SM
MD
LG