Dostupni linkovi

Maroko gradi najveću solarnu elektranu na svetu


U Maroku, u gradu Varzazat, u toku je završetak prve faze izgradnje najveće solarne elektrane na svetu Nur 1, koja će koštatati oko devet miljardi dolara.

Svetska banka će, pored Kraljevine Maroko, delimično finansirati ovaj grandiozni projekat, koji je pokrenut zbog velike zavisnosti te zemlje od fosilnih goriva koja se gotovo u celosti uvoze iz drugih država.

"Mi ne proizvodimo naftu, mi uvozimo 94 odsto energenata kao što su fosilna goriva, i to predstavlja ogroman teret za naš budžet. Zato smo veoma ponosni na ovaj projekat", izjavio je ministar za životnu okolinu Maroka, Hakima el Hajit, za britanski list Gardijan.

Prva faza elektrane u Varzazatu, Nur 1, imaće 500.000 solarnih ploča, koje će pratiti sunce tokom dana.

Paneli, od kojih je svaki visine 12 metara, upijaju svetlost i zagrevaju čelični cevovod u kom se nalazi rastvor termalnog ulja, koje može da se zagreje do 393 stepena Celzijusa, i vode, čime se stvara para i pokreću turbine za proizvodnju struje.

Projekat solarne elektrane Varzazat (The Ouarzazat Solar Power Station Project) započet je u maju 2013. godine. Planirano je da se njegova realizacija odvija kroz tri faze, pri čemu će prva, Nur 1, biti okončana ovog meseca, dok se puštanje u rad Nur 2 i 3 očekuje 2017. godine.

XS
SM
MD
LG