Dostupni linkovi

Češka: Izbjeglice će morati da dokažu da ne donose zarazne bolesti


Izbjeglice koje će primati Češka moraće ubuduće prije ulaska u tu državu da dokažu da ne boluju od zaraznih bolesti, a i kada dobiju azil biće im oduzet ako izvrše teže krivično djelo sa predumišljajem, navodi se u novom Zakonu o azilu koji je danas usvojio Senat Parlamenta Češke.

"Vlada nastoji da štiti češke interese. Stav češke vlade u skladu je sa zdravim razumom", kazao je ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec o prijedlogu izmjena Zakona o azilu za koji je danas glasalo 48 senatora od 81 koliko ima gornji dom češkog parlamenta.

Prema izmijenjenom zakonu izbjeglice moraju prvo da dokažu da nijesu bolesne za šta će im biti dovoljan pregled u Češkoj.

Češki parlament je tako na mala vrata, u Zakon o azilu unio stavove zbog kojih je u oktobru bio kritikovan lider konzervativne desnice u susjednoj Poljskoj Jaroslav Kačinjski koga su tada optuživali za ksenofobiju.

Usvajanje izmjena zakona koje su već prošle kroz Poslanički dom i stupiće na snagu čim ih potpiše predsjednik Miloš Zeman pratila je danas žučna rasprava.

Senatorka Eliška Vagnerova, nekadašnji sudija Ustavnog suda, izjavila je da je taj prijedlog jedan od najgorih zakona o kojima je do sada glasao Senat, kao i da je zgrožena današnjom raspravom.

"Svaki imigrant koji nelegalno pređe granicu pozivnica je za desetine drugih. Evropa je zapala u kliničku smrt", kazao je senator vladajućih socijaldemokrata Ratko Martinek.

XS
SM
MD
LG