Dostupni linkovi

Slovenija počela s postavljanjem žičane ograde prema Hrvatskoj


Slovenija je jutros počela da postavlja žičanu ogradu duž zelene granice s Hrvatskom.

HRT je objavio da je ograda postavljena kod Velikog Obreža blizu graničnog prelaza Harmica, a trenutno vojska postavlja ogradu visoku oko 1,8 metara i na graničnom prelazu Gibina u opštini Raskrižje.

Navodi se da vojska obezbjeđuje granicu u Rigoncama.

Slovenački premijer Miro Cerar najavio je juče da će Slovenija gradnjom ograde bolje kontrolisati očekivani izbjeglički talas, ali i spijrečiti "humanitarnu katastrofu" do koje bi zimi moglo doći ako bi izbeglice i migranti dolazili na granicu šengenske Evrope u velikom broju.

On je dodao da su slovenački kapacitet za njihov prihvat ograničeni, a da Evropa još ne može da riješi izbjegličku krizu zajedničkim naporima.

Cerar, međutim, tvrdi da će njegova zemlja, za razliku od Mađarske, ostati otvorena za izbjeglice.

Hrvatski mediji prenose da su jutros u Dobovu iz Hrvatske stigla dva voza s izbjeglicama i migrantima, a da trenutno na ulaz u Austriju, kod Šentilja, čeka više od 2.000 ljudi.

Pošto je Slovenija juče najavila postavljanje žičane ograde na dijelu granice s Hrvatskom, Vlada Hrvatske je saopštila da je premijer Zoran Milanović o tome razgovarao sa slovenačkim premijerom Mirom Cerarom i da će vlada "preduzeti sve potrebne mjere da zaštiti hrvatske državne interese" i da je spremna da reaguje na svaku situaciju.

Izbjeglice i dalje u Hrvatsku, u zimski tranzitni centar u Slavonskom Brodu, stižu organizovano vozom iz Šida u Srbiji.

Po dolasku u Hrvatsku, registracije i pružanja prve pomoći, autobusima i vozom nastavljaju dalje prema Sloveniji, odakle idu u Austriju i druge države zapadne Evrope.

XS
SM
MD
LG