Dostupni linkovi

Kremlj odbacuje optužbe za sustavni doping


Sjedište Svjetske antidoping agencije
Sjedište Svjetske antidoping agencije

Kremlj je odbacio optužbe Svjetske antidoping agencije o sustavnoj upotrebi zabranjenih supstanci za bolju izvedbu među ruskim atletičarima, rekavši da su tvrdnje neutemeljene.

"Dok se ne iznesu svi dokazi teško je prihvatiti ove optužbe jer su sasvim neutemeljene", izjavio je u utorak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Prethodno je Ministarstvo sporta Rusije pozvalo na otvorenu suradnju sa Antidoping agencijom kako bi se eliminirale "bilo kakve" nepravilnosti u radu ruskih antidoping kontrolora i akreditiranih laboratorija.

Navedene izjave su uslijedile dan nakon što je antidoping komisija objavila dokaze o sustavnom kršenju pravila s ruske strane uključujući i uništavanje dokaza u ruskom laboratoriju, podmićivanje i varanje.

„Sve ovo se nije moglo događati bez znanja i suglasnosti vlasti u Rusiji", ocijenio je Dick Pound, koautor izvještaja na 335 stranica i nekadašnji šef Antidoping agencije.

Pound je pozvao Međunarodni atletski savez (IAAF) da suspendira Rusku atletsku federaciju sa natjecanja, uključujući i Olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016.godine.

Predsjednik IAAF-a Sebastian Coe je izjavio da Rusija ima do kraja tjedna da službeno reagira na izvještaj.

Coe je dodao da će vijeće IAAF-a nakon toga odlučiti da li da suspendira Rusku atletsku federaciju.

Coe je obećao da će djelovati "vrlo brzo" po tom pitanju.

Mjere za ispravljanje situacije

Rusko Ministarstvo sporta je u ponedjeljak pripoćilo da „nisu iznenađeni većinom tačaka“ koje su spomenute u ovom izvještaju uz napomenu da bi nedavne promjene u menadžmentu Ruske atletske federacije mogle pomoći da se eliminiraju problemi sa dopingom.

"U potpunosti smo svjesni problema u Ruskoj atletskoj federaciji i poduzeli smo mjere da se oni otklone. Imamo novog predsjednika Atletske federacije, novog trenera, a trenutno radimo i na podmlađivanju trenerskog osoblja", objavilo je ministarstvo.

"Rusija je bila i dalje će biti u potpunosti predana borbi protiv dopinga u sportu", navedeno je u priopćenju.

U svijetu ruskog dopinga

Ovaj izvještaj je rezultat višemjesečnog rada Komisije koja je osnovana nakon što je njemačka TV mreža ARD u decembru emitirala kritički dokumentarac o dopingu u Rusiji.

Ključna tvrdnja dokumentarca da su ruski atletičari često pod supstancama je uglavnom potvrđena ovim izvještajem.

U izvještaju se navodi da su implicirani sportisti, treneri, liječnici i sportske institucije, skupa sa Ruskom antidoping agencijom i licenciranim laboratorijem u Moskvi koji je bio zadužen za testiranje sportista tijekom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014.godine.

U izvještaju su objavljene uplatnice sportista koji su željeli prikriti rezultate testiranja i to kako su menadžeri unaprijed obavještavali sportiste kada će inspektori doći da uzmu uzorak. Također se navodi da su laboratorij za testiranje redovito posjećivali agenti Federalne službe sigurnosti, najveće ruske sigurnosne agencije.

Ruski ministar sporta Vitalij Mutko je rekao da je Rusija nepravedno izdvojena jer su i druge zemlje imale slične probleme.

"Mi se nemamo čega sramiti. Da, mi imamo problema, ali ih ne pokušavamo zataškati", rekao je Mutko za Interfax.

Vadim Zeličenok, vršilac dužnosti predsjednika Ruske atletske federacije, je rekao da Antidoping agencija nema pravo suspendirati Rusiju sa natjecanja jer to može učiniti samo IAAF.

"To je samo preporuka", rekao je Zeličenok o izvještaju Antidoping agencije.

Osim suspendiranja Ruske atletske federacije, Antidoping agencija je pozvala da se zabrani rad pet ruskih sportista i trenera te da se oduzme akreditacija ruskom antidoping laboratoriju.

Komisija je utvrdila da je Moskovski laboratorij uništio 1.400 doping testova u decembru 2014.godine uoči posjete izaslanstva Antidoping agencije.

Izvještaj Neovisnog povjerenstva otkriva da su i "ruski sportisti često bili voljni sudjelovati."

"Postoje dokumentirani slučajevi u kojima su sportisti koji nisu htjeli sudjelovati u 'programu' bili informirani da neće biti smatrani dijelom reprezentacije za natjecanje", navodi se u priopćenju.

U izvještaju su identificirani "korupcija i mito na najvišim razinama međunarodnih atletike, a dokazi za to su proslijeđeni Interpolu kako bi se pokrenula odgovarajuća istraga."

Statistike Antidoping agencije pokazuju da je Rusija svjetski lider u dopingu sportaša, sa 225 prekršaja u različitim sportovima u 2013. godini, što je 37 više od drugoplasirane Turske.

Četiri zlatne olimpijske medalje ruskih reprezentativaca su oduzete zbog dopinga u posljednjih 12 mjeseci i to u disciplinama brzo hodanje (Sergej Kirdiapkin, Olga Kaniskina i Valerij Borčin) te 2012. godine u utrci s preponama (Julija Zaripova).

Njemački dokumentarac emitiran u decembru je također pokazao da IAAF nije uspio istražiti stotine sumnjivih krvnih testova u periodu od 2001. do 2012.godine.

U izvještaju je Komisija zajedljivo primijetila da je IAAF branio Rusku federaciju godinama, upućujući na bivšeg šefa IAAF-a Lamine Diacka i bivšeg blagajnika Valentina Balakhničeva.

Prošli tjedan su francuske vlasti optužile Diacka, koji je u augustu dao ostavku, za uzimanje više od milijuna eura mita kako bi prikrio doping slučajeve u kojima su sudjelovali i ruski sportisti.

Balakhničev, koji je u decembru dao ostavku na mjesto blagajnika IAAF-a, a u februaru, dva mjeseca nakon emitiranja njemačkog dokumentarca, i na mjesto šefa Ruske atletske federacije, nije želio dati komentar.

U subotu, uoči objavljivanja izvještaja Antidoping agencije, Balakhničev, koji je služio 25 godina kao predsjednik federacije, je rekao ruskim medijima:

"Neka mi pokažu dokaze, a ja ću se s njima boriti“.

Iako se odnosi na Rusiju i njenu Atletsku federaciju, izvještaj Komisije aludira na širi problem koji se odnosi kako na državu tako i na sport.

"Rusija nije jedina država niti je atletika jedini sport koji se suočava s problemom orkestriranog dopinga", navodi se u priopćenju.

XS
SM
MD
LG