Dostupni linkovi

EU ministri hitno o pogoršavanju situacije s izbjeglicama


Zbog pogoršavanja situacije s izbjeglicama na terenu u Briselu je za danas popodne sazvan vanredni sastanak ministara unutrašnjih poslova Evropske unije "s ciljem da se ojačaju i provedu u djelo dosad usvojene mjere EU" za rješavanje izbjegličke krize.

Sastanak je sazvalo luksemburško predsjedništvo EU, pošto je njemački ministar finansija Volfgang Šojble sinoć rekao televizijskoj mreži ARD da "Njemačka mora poslati jasnu poruku svijetu da jeste veoma spremna da pomogne", ali da su njene mogućnosti takođe ograničene kad je riječ o prihvatanju ratnih izbjeglica mahom iz Sirije.

Njemački Strategijski centar za zajedničke analize ilegalnih migracija (GASIM) u povjerljivom izveštaju upozorava njemačke vlasti da se moraju pripremiti na mogućnost da države na Zapadnom Balkanu zatvore granice zbog očekivane još veće navale imigranata preko Grčke, posebno zato što je imigrantima jasno da je sve veća izvjesnost da grčke, spoljne granice EU, uskoro mogu postati teško propusne.

Njemački analitičari ocjenjuju da je moguće da imigranti svoje puteve preusmjere brodovima iz Albanije ka Italiji, a takođe iz Turske morem ka Italiji, ako bi spoljne granice EU u Grčkoj bile zabravljena i migranti odatle bili vraćani u Tursku.

Zvaničnici u Savjetu ministara Unije su rekli novinarima da ministri namjeravaju da donesu odluke za jačanje zaštite spoljnih granica EU, stalnom mehanizmu razmještanja prvenstveno iz Grčke i Italije dosad pristiglih izbjeglica i migranata u druge članice Unije.

Ministri će dobiti izveštaj od prošle nedelje aktiviranog EU mehanizma za Integrisano upravljanje rešavanjem kriza (IPCR) i biće podrobno razmotreno šta je dosad ostvareno od mjera usaglašenih u ravni ministara i vođa Unije.

XS
SM
MD
LG