Dostupni linkovi

Protest bivših pripadnika MUP Srbije u Mitrovici


Bivši radnici MUP-a Srbije na Kosovu, koji zahtjevaju rješavanje radno-pravnog statusa u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije, poručili su danas sa protestnog skupa u Severnoj Mitrovici da će započeti protest prerasti u štrajk glađu ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, javlja dopsnik RSE.

Osnovni zahtev radnika je da bude donet akt koji će biti u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije o penzionisanju radnika MUP-a Srbije sa Kosova i omogućavanje onim radnicima koji ne žele u prevremenu penziju povratak na posao.

Jedan od predstavnika bivših radnika MUP-a Slaviša Kocić objasnio je da su se, nezadovoljni načinom na koji je regulisan njihov status, u više navrata do sada obraćali svim srpskim državnim institucijama kako bi u skladu sa zakonom i Ustavom bio rešen problem koji imaju.

Kocić je naglasio da to do danas nije urađeno, iako je posle martovskih protesta radnika premijer Aleksandar Vučić naložio formiranje posebne Radne grupe koja do sada nije repila problem.

“Dogovoreno je da nasse predstavnike danas u 17h u Beogradu primi ministar unutrašnjih poslova gospodin Nebojša Stefanović, direktor kancelarije za Kosovo gospodin Marko Đurić i šef kabineta srpskog premijera gospodin Kojić. Ukoliko budemo zadovoljni sa onim što je dogovoreno prekinućemo protest u suprotnom nastavljamo sa štrajkom glađu”, poruccio je Kocić.

Oko 800 radnika MUP-a Srbije sa Kosova zahteva da njihov radni status bude regulisan u skladu za važećim zakonima Republike Srbije.

Oko 1.200 policajca i radnika MUP-a na Kosovu penzionisano je 2013. godine, nakon potpisivanja Briselskog sporazuma između Kosova i Srbije, kada je Vlada Srbije donela zaključak da se ukinu radna mesta srpskim policajcima sa Kosova i da se oni u skladu sa posebnom uredbom penizionišu.

Na severu Kosova njih je oko 160, medju kojima su i policajci i administrativni radnici, koji nisu integrisani u Kosovsku policiju.

XS
SM
MD
LG