Dostupni linkovi

Vlada RS: Referendum zakonito sredstvo za reformu pravosuđa


Referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH je miroljubivo i zakonito sredstvo kojim se Vlada Republike Srpske (RS) zalaže za reforme pravosuđa u BiH i protivi nezakonitom djelovanju visokog predstavnika, navodi se u najnovijem izveštaju RS upućenom Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

"Bošnjačke stranke i neki članovi međunarodne zajednice izjavili su da planirani referendum RS krši Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH. U stvari, planirani referendum predstavlja miroljubivo i zakonito sredstvo kojim se Vlada RS zalaže za reforme i protivi nezakonitom djelovanju visokog predstavnika", navedeno je u izvještaju.

Kako je naglašeno, RS promoviše reformu pravosuđa kroz referendum, na kom će ispitati stav građana o zakonima koje im je nametnuo visoki predstavnik za BiH.

U izvještaju se ističe da je "neophodno da BiH usvoji reforme za primjenu političkog sistema koji je pažljivo uređen Ustavom BiH, a oblast kojoj je reforma najpotrebnija, vjerovatno, jeste pravosuđe, koje je BiH nametnuo visoki predstavnik, a što je u krajnjem u neskladu sa evropskim standardima".

RS smatra, navodi se u izvještaju, da visoki predstavnik za to nije ovlašćen Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma niti rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN, kao i da referendum, kao takav, ne predstavlja povredu ni Aneksa niti rezolucija.

Vlada RS je ocijenila da bi "svaki pokušaj suzbijanja referenduma, kojim se traži mišljenje javnosti, predstavljao povredu prava na slobodu izražavanja garantovanog Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima".

"Referendum garantuje zaštitu, naročito zato što je visoki predstavnik spriječio svako osporavanje njegovih postupaka i vansudski kažnjavao građane koji su im se usprotivili", navodi se u izvještaju.

XS
SM
MD
LG