Dostupni linkovi

Katolički biskupi apeluju na Poljake da pomognu Sirijcima


Biskupi Poljske katoličke crkve uputili su u nedelju zajednički apel vernicima tokom nedeljnih misa širom Poljske da ne oklevaju i pomognu Sirijcima koji beže od strahota gradjanskog rata i od Islamske države.

U pismu Episkopata Poljske katoličke crkve, biskupi podsećaju vernike da se danas već sedmi put obeležava u Poljskoj Dan solidarnosti s progonjenim crkvama i da ;je za četiri ratne godine broj Sirijaca kojima je nužna humanitarna pomoć dostigao 11 miliona.

Od 8. novembra do kraja decembra vernici mogu da daruju i novac u kasice u svim katoličkim crkvama, od koga će, kao i prošle godine, Poljska katolička crkva nabaviti i poslati humanitarnu pomoć u Siriju.

Patrijarh Grko-katoličke melkitske crkve u Siriji, Gregor III Laham, kao gost Dana solidarnosti sa progonjenim crkvama u Poljskoj, zahvalio je Evropi što prima izbeglice iz Sirije, medjutim apelovao je da se primaju samo oni koji zaista dolaze iz ugroženih oblasti.

"Pomozite nam da zavlada mir, da hrišćani i muslimani mogu da ostanu u svojim domovima u Siriji", kazao je patrijarh.

Gregor III Laham obišao je zajedno s nadbiskupom Poljske katoličke crkve Stanjislavom Gadeckim u subotu u bolnici u Poznanju 31-godišnjeg Sirijca koga su brutalno u centru grada sredinom sedmice prebila trojica Poljaka i, ne znajući da je hrišćanin, vredjali ga kao muslimansku izbeglicu.

"Pravi Poljaci su oni koji pomažu a ne oni koji su ga prebili", kazao je novinarima melkitski patrijarh.

XS
SM
MD
LG