Dostupni linkovi

Pupovac: Razmatramo različite koalicione mogućnosti


Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S), Milorad Pupovac, izjavio je da njegova partija deli građanske i leve političke vrednosti, ali da se može dogoditi da, zbog političke stabilnosti u Hrvatskoj i interesa srpske zajednice, razmatra različite koalicione mogućnosti.

Pupovac je za "Politiku" rekao da je prva značajnija stvar koju je Karamarko rekao posle pobede na stranačkim izborima da "nikad više neće biti sramotne i ponižavajuće koalicije s SDSS-om", što je, kako ocenjuje, utrlo put jednoj vrsti antimanjinskog i antisrpskog političkog stanja u Hrvatskoj koje je najviše kulminiralo antićiriličnom kampanjom.

"To je u velikoj meri odredilo naše međusobne odnose i do dana današnjeg utiče na činjenicu da značajnije komunikacije između predstavnika HDZ-a i SDS S-a nema", rekao je Pupovac.

Na pitanje da li bi, ipak, ukoliko budu pozvani, i posle svega ušli u vladajući blok s HDZ-om, Pupovac je odgovorio da je SDP "prešao taj rubikon", ušavši u koaliciju s jednom srpskom strankom, što je u Hrvatskoj bilo nezamislivo u poslednjih 25 godina.

"Što se tiče HDZ-a, oni nisu računali da ćemo im trebati. Računali su da će formirati vlast s takvom većinom da neće imati potrebe za stvaranjem koalicija van sopstvene predizborne koalicije. A trebaćemo im. Mi smo stranka koja deli građanske i leve političke vrednosti, ali naravno može se dogoditi da zbog političke stabilnosti u zemlji i interesa srpske zajednice SDSS razmatra i druge koalicijske mogućnosti", dodao je Pupovac.

Upitan da li to znači da bi SDS S u koaliciju s HDZ-om, Pupovac je odgovorio da nije to rekao, ali da je otvoreno pitanje kako se sve može sarađivati, jer se ne zna kakav će biti ishod izbora.

"Razmišljamo o različitim varijantama. Postoji jedna koja bi bila najjednostavnija", poručio je Pupovac za "Politiku".

XS
SM
MD
LG