Dostupni linkovi

Sastanak lidera Kine i Tajvana - znak stabilnosti u odnosima


Predsednici Kine i Tajvana Si Ðinping i Ma Jing-jeo saglasili su se da njihov današnji sastanak, prvi susret lidera od kada se Tajvan izdvojio od Kine 1949. godine, predstavlja znak nove stabilnosti u odnosima.

Na konferenciji za novinare posle sastanka, Ma je izjavio da je s kineskim predsednikom razgovarao o želji tajvanskog naroda za većim učešćem u globalnom društvu, posebno u nevladinim organizacijama. Zbog pritisaka iz Pekinga, Tajvanu je onemougćeno da bude članica UN i drugih značajnijih međunarodnih organizacija. Si je rekao, prema Maovim rečima, da će Kina "adekvatno postupati" u vezi s aktivnostima Tajvana ka većoj participaciji od slučaja do slučaja.

Obojica lidera žele da budu upamćeni kao predsednici koji su pomogli da bude okončana višedecenijska podela i nepoverenje.

Današnji sastanak je, ipak, imao više simboličan značaj. Nije potpisan nijedan sporazum, niti je bilo zajedničkih saopštenja.

Si i Ma su se sastali na neutralnom terenu, u Singapuru. Dvojica predsednika su se rukovali, uz osmeh, a mediji su njihovo rukovanje, koje je trajalo više od minut, okarakterisali kao istorijsko.

Zbog odbijanja Kine da prizna suverenitet Tajvana, tokom susreta nisu bile istaknute nacionalne zastave, kao ni boje njihovih partija, a dvojica lidera su se oslovljavali s "gospodine", umesto predsedničkim funkcijama.

Posle jednočasovnog sastanka, održane su odvojene konferencije za novinare.

XS
SM
MD
LG