Dostupni linkovi

Kroz Hrvatsku prošlo 318.000 izbeglica i migranata


U Hrvatsku je tokom utorka iz Srbije ušlo više od 5.500 izbeglica i migranata s Bliskog istoka, a broj izbeglica koje su prošle kroz tu zemlju od sredine septembra premašio je 318.000, poslednji su podaci hrvatskog ministarstvo unutrašnjih poslova.

Na snazi je novi režim prebacivanja izbeglica iz Srbije u Hrvatsku.

Po izbeglice u Šid dolazi hrvatski voz koji ih vozi do zimskog tranzitnog centra u Slavonskom Brodu, gde se posle registracije i pružanja prve pomoći, prevoze prema Sloveniji iz koje odlaze dalje u zemlje zapadne Evrope.

U zimski centar u Slavonskom Brodu juče su stigle prve izbeglice direktno iz Šida, a počelo je postupno zatvaranje privremenog centra u Opatovcu, u koji su poslednjih mesec dana izbeglice dolazile po ulasku u Hrvatsku preko područja Bapske.

Očekuje se da će kroz zimski prihvatni centar u Slavonskom Brodu prolaziti oko 6.000 ljudi dnevno.

Slovenački premijer Miro Cerar najavio je mogućnost podizanja ograde na granici sa Hrvatskom ukoliko Nemačka i Austrija pooštre ulazak izbeglica i ; migranata.

Pozivajući se na slovenačku štampu, agencija Hina prenosi da je Slovenija već naručila žičanu ogradu radi eventualne zaštite svoje južne granice s Hrvatskom ako bi na njoj ponovo došlo do nekontrolisanog ulaska izbeglica, što trenutno nije slučaj.

XS
SM
MD
LG