Dostupni linkovi

Raskošni program 19. Jazz Fest Sarajevo


Mina Maglić
Mina Maglić

Za Radio Slobodna Evropa Mina Maglić, iz Jazz Festa Sarajevo, govori o programu 19. međunarodnog festivala - šta zainteresovani mogu poslušati od 3. do 8. novembra u okviru glavnog programa Jazz Festa Sarajevo.

"Devetnaesti Jazz Fest Sarajevo otvorit će mladi armenski pijanista Tigran Hamasyan i sa svojim trijom predstavit će aktuelni album "Mockroot" koji je, kako kaže, inspirisan heavy metalom, rockom, muzikom J.S. Bachom, klasikom, avangardom, francuskim kompozitorima sa kraja proteklog stoljeća i, naravno, armenskom tradicionalnom muzikom koja je važan dio njegovog muzičkog stvaralaštva.

Drugu noć Festivala, publika će imati priliku da pleše u Bosanskom kulturnom centru kada će američki pijanista Jason Moran u plesnom maniru izvesti reinterpretacije muzike pjevača, kompozitora i vrsnog improvizatora Fatsa Wallera, a čije će vokalne dionice interpretirati nekadašnja operna pjevačica Lisa Harris.

Treću noć Festivala, bosanskohercegovačkoj publici će se predstaviti znameniti gitarista Al Di Meola koji publici Jazz Fest Sarajevo donosi aktuelno izdanje "Elysium" u aktustičnoj verziji, a naravno, izvest će i kompozicije sa prethodnih albuma.

Prva "double bill" noć u okviru ovogodišnjeg Festivala, gdje publika ima priliku da za cijenu od jedne ulaznice posluša dva koncerta, donosi improviziranu muziku Arvea Henriksena i Christiana Fennesza, te muziku Tomasz Stanko Benda.

U subotu naveče, koncertni program će otvoriti Vladimir Kostadinović, beogradski muzičar, koji će sa svojim ansamblom predstaviti novi album "The Left Side of the Life", nakon čijeg koncerta nastavljamo romantično sa programom i aktuelnim albumom Kurta Ellinga "Passion World".

Posljednju veče 19. Jazz Fest Sarajevo završavamo u maniru raskošnih plesnih noći iz kraja proteklog stoljeća gdje će Vlado Džihan, aka Edgar Tones, sa austrijskim vokalnim trijom The Su'sis da predstavi aktuelni projekat "Edgar Tones & The Su'sis with Big Band". Tu veče će publika imati priliku i da sa više od 14 muzičara na bini i u sali prilagođenoj plesu, zajedno sa nama, spusti zavjesu na ovogodišnji Jazz Fest Sarajevo".

XS
SM
MD
LG