Dostupni linkovi

Skupština Kosova ratifikovala SSP


Skupština Kosova ratifikovala je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisanog sa Evropskom unijom. Sporazum je izglasan u vidu nacrta zakona bez glasova opozicije, koji su prethodno napustili salu Skupštine. Za sporazum je glasalo 86 poslanika, javalja dopisnik RSE iz Prištine.

Ministar evropskih integracija, Bekim Čolaku, kazao je da SSP predstavlja važan korak na putu evrointegracija Kosova. On je podsetio da je sporazum sa EU potpisan bez obzira što pet članice unije nisu priznale nezavisnost Kosova. On je naglasio da sprovođenje ovog sporazuma je usko povezan i sa sprovođenjem postignutih sporazuma u dijalogu Kosova i Srbije.

„Ovaj sporazum je sličan sporazumu kojeg su potpisale zemlje regiona. Nesporno je da smo mi specifičan slučaj, ali ne trebamo zaboraviti da pet države koje nisu priznale Kosovo prihvatile su da se našoj zemlji ne isključi pravo evrointegracija“, kazao je on.

Opozicija je pre glasanja iznela sumnje i prigovore na ovaj sporazum. Šef parlamentarne grupe pokreta Samoopredeljenje, Gljauk Konjufca, kazao je da je Kosovo u ovom sporazumu predstavljeno uz fusnotu, te da sprovođenje SSP-a zavisi od sprovođenja briselskih sporazuma sa Srbijom.

Slične stavove iznele su i dve opozicione partije, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo. Nakon njihovog izlaganja oko toga zašto ne podržavaju ovaj sporazum, oni su napustili salu. Jedini se od takvog stava distancirao poslanik Samoopredeljenja, Iljir Deda, koji je podržao SSP.

Predsednik parlamentarne grupe, Srpska lista, Slavko Simić, kazao je da SPP predstavlja važan korak u zbližavanju Kosova i EU.

XS
SM
MD
LG