Dostupni linkovi

Iguman Janjić: Odložiti glasanje o članstvu Kosova u UNESCO


Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić apelovao je na međunarodnu javnost da se odloži odluka o članstvu Kosova u UNESCO-u.

Srpska pravoslavna crkva, naveo je Janjić u video poruci na engleskom jeziku, veruje da bi odluka o članstvu Kosova u UNESCO-u trebalo da bude odložena dok Beograd i Priština, u okviru briselskog dijaloga, jasno ne definišu mehanizme institucionalne zaštite srpskih svetinja na Kosovu, uz međunarodne garancije.

Iguman Sava Janjić je ponovo izrazio zabrinutost SPC "da bi ugrožene pravoslavne svetinje, prije svega manastiri i crkve na Kosovu, mogle da dođu pod zaštitu onih zbog kojih su poteklih godina bile ugrožene i rušene".

On je podsetio i da se upravo zbog te ugroženosti neke od njih nalaze na Uneskovoj listi ugroženih spomenika svetske baštine i dodao da nastojanja SPC da se spriječi prijem Kosova u UNESCO nisu politički motivisana.

Kako navodi Tanjug ista poruka, na srpskom jeziku, u vidu pisanog apela, objavljena je i na Facebook profilu i Twitter nalogu igumana Save Janjića.

XS
SM
MD
LG