Dostupni linkovi

Broj izbjeglica koje su prošle kroz Hrvatsku premašio 290.000


Od izbijanja izbjegličke krize sredinom septembra kroz Hrvatsku je na putu prema zapadnim državama Evrope prošlo više od 290.000 izbjeglica i migranata s Bliskog istoka, pokazuju najnoviji podaci hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Od prošle ponoći do 9 sati ujutro u Hrvatsku je iz Srbije ušlo 2. 473 j i migranata, a trenutno ih je u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu 2.792. I dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog talasa iz Srbije.

Po dolasku u Hrvatsku, registracije i pružanja prve pomoći u Opatovcu, izbjeglice se organizovano vozom i autobusima prebacuju do slovenačke granice, odakle se upućuju prema Šentilju, na granici s Austrijom. Tamo su i dalje velike gužve i nekoliko hiljada ljudi u teškim uslovima čeka na ulazak u tu državu. Zbog dugog čekanja, tamo je proteklih dana bilo napeto, a više puta dolazilo je i do probijanja ograde i naguravanja s policijom.

Volonteri su se žalili da nema dovoljno hrane i vode.

U ponedjeljak u Slavonskom Brodu treba da počne s radom zimski prihvatni centar, a izbjeglice će, umjesto dosadašnjeg ulaza preko područja Bapske, iz Srbije stizati hrvatskim vozom iz Šida.

Sličan sporazum ponuđen je i Sloveniji, odnosno da hrvatski voz prevozi izbjeglice do Šentilja, ali se o tome još pregovara.

XS
SM
MD
LG