Dostupni linkovi

Ubrzavaju se pregovori o ujedinjenju Kipra


Lideri etnički podeljenog Kipra sastaće se najmanje šest puta u novembru u pregovorima o ujedinjenju turskog i grčkog dela ostrva, izjavio je danas posrednik Ujedinjenih nacija Espen Bart Ejde.

Ejde je rekao da je cilj ove intenzivirane faze u pregovorima uz posredovanje UN da se "nađu uzajamno korisna rešenja", dok bi se razlike ostavile po strani.

Predsednik Kipra Nikos Anastasijadis i lider nepriznate Turske Republike Severni Kipar Mustafa Akindži "dogovorili su se da gledaju na budućnost u kojoj svi građani ujedinjenog Kipra mogu koegzistirati i živeti zajedno u miru", rekao je Ejde posle sastanka lidera u predstavništvu UN na Kipru.

Kipar je podeljen 1974. godine posle vojne intervencije Ankare, koja je na taj način sprečila, kako tvrdi, ujedinjenje Kipra i Grčke. Turska od tada drži 40.000 vojnika na ostrvu.

Pregovori o ujedinjenju se s prekidima decenijama vode uz posredstvo UN. Dve strane pokušavaju da se dogovore o ovlašćenjima zajedničke države, povraćaju imovine Grcima u turskom delu, o sudbini nestalih lica, kao i o statusu Turaka koji su se u međuvremenu doselili na ostrvo.

Anastasijadis i Akindži sastali su se 10 puta od obnavljanja pregovora u maju koji su označeni kao dosad najbolja šansa za postizanje dogovora.

Anastijades je danas, međutim, bio uzdržan i rekao da niko ne treba da očekuje da će u novembru biti ostvaren napredak koji će dovesti do dogovora.

XS
SM
MD
LG