Dostupni linkovi

UN: Nacionalni klimatski planovi obrabrujući ali nedovoljni


Nacionalni planovi koje je pred konferenciju o klimi u Parizu (COP21) do sada dostavilo blizu 150 zemalja, učvršćuju očekivanja da će globalno zagrevanje moći da se ograniči na 2 stepena Celzijusa, ali su neophodni dodatni napori, saopštile su danas Ujedinjene nacije.

"U svetu su preduzeti napori kakvi do sada nisu viđeni, što jača uverenje da će zemlje moći da ostvare cilj da se globalno zagrevanje zadrži ispod 2 stepena Celzijusa", ističe se u saopštenju sekretarijata Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama (UNFCCC).U izveštaju se, međutim, upozorava se da će biti potebno da se emisije gasova sa efektom staklene bašte mnogo više smanje u narednim godinama da bi rast temperature ostao ispod tog nivoa.

Na osnovu nacionalnih planova koje je do 1. oktobra dostavilo 146 zemalja, zaključeno je da porast temperature može da se ograniči na 2,7 stepeni Celzijusa do 2100. godine, rekla je generalna sekretarka UNFCCC Kristina Figeres.

"To nikako nije dovoljno, ali je u svakom slučaju mnogo manje nego četiri ili pet stepeni i više koliko su mnogi procenjivali pre dostavljanja nacionalnih planova", rekla je ona.

Međuvladin panel za klimatske promene (IPCC) je izračunao da ukupne emisije u atmosferi ne smeju da premaše 1.000 gigatona CO2 da bi zagrevanje bilo ispod 2 stepena Celzijusa, piše AFP.To je takozvani "ugljenikov budžet" kojim raspolaže čovečanstvo, a podrazumeva akumulirane količine CO2 u atmosferi nastale spaljivanjem fosilnih goriva od početka industrijske revolucije.

Prema projekcijama UN, kumulativne emisije će dostići oko 540 gigatona 2025. i 748 gigatona 2030.Izveštaj UN je pokazao da emisije mogu znatno da se smanje, odnosno da bi nacionalni planovi mogli da "uspore rast emisija" za oko trećinu u periodu 2010-2030. u odnosu na period 1990-2010.

XS
SM
MD
LG