Dostupni linkovi

Urednici svetskih medija pisali Erdoganu zbog medijskih sloboda


Urednici svetskih medija u pismu turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu izrazili su zabrinutost zbog ugrožavanja medijskih sloboda uoči izbora u nedelju.

U protekla dva meseca, napadi i uznemiravanja novinara su podignuti na uznemirujući nivo, navodi se u pismu koji su potpisali, između ostalih, urednici Asošijetid presa, Frans presa, Vašington Posta, Njujork tajmsa, Stampe, Republike, Paisa i Zidojče cajtunga.

Oni su izrazili zabrinutost zbog dva napada na redakciju lista Hurijet, pritvaranja trojice novinara koji su radili za Vajs njuz, kao i ovonedeljnog preuzimanja kontrole nad Koza-Ipek medijskom grupom, pošto je policija ušla u televizije Bugin i Kanalaturk koje su kritične prema Erdoganu.

Urednici su tražili od Erdogana da iskoristi svoj uticaj da obezbedi da novinari budu zaštićeni i da mogu da obavljaju svoj posao bez prepreka, navodi se u pismu objavljenom na sajtu u Svetske asocijacije novinara i novinskih izdavača (WAN-IFRA).

Turska agencija Džihan prenela je danas da je policija i dalje ispred zgrada televizija Bugin i Kanalaturk u Istanbulu, u vlasništvu medijske grupe Koza-Ipek koju su vlasti ove nedelje stavile pod prinudnu upravu, pošto je bila bliska najvećem rivalu predsednika Erdogana.

Turski sud u ponedeljak je odlučio da stavi pod prinudnu upravu Koza-Ipek koja se optužuje da vrši propagandu za imama Fetulaha Gilena.

XS
SM
MD
LG