Dostupni linkovi

Rekonstruisana Vlada Federacije BiH


Na vanrednoj sednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine potvrđen je izbor četiri nova ministra iz Stranke za bolju budućnost u Vladi Federacije BiH, koji su zamijenili ministre iz Demokratske fronte.

Izbor ministara iz SBB-a Fahrudina Radončića podržala su 62 poslanika, 12 ih je bilo protiv, dok se 13 poslanika suzdržalo od glasanja.

Novi ministri u Vladi su Vesko Drljača, zamjenik premijera i ministar rada i socijalne politike, Edita Đapo, ministrica okoline i turizma, Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije, i Zlatan Vujanović, ministar trgovine.

Rekonstrukacija Vlade počela je sredinom juna ostavkom ministara Demokratske fronte Aleksandra Remetića, Reufa Bajrovića, Snježane Soldat i Milana Mandilovića.

Demokratska fronta napustila je vladajuću koaliciju u Federaciji BiH zbog neslaganja sa uredbom, na kojoj je insistirao HDZ BiH, prema kojoj su javne kompanije vlasništvo Vlade, a ne resornih ministarstava, kako je to bilo propisano uredbom prošlog saziva Vlade.

Iz DF takvu uredbu ocijenili kao "ekonomski državni udar".

XS
SM
MD
LG