Dostupni linkovi

Ko štiti neonaciste


Nacistički znak na spomeniku žrtvama iz Drugog svjetskog rata u Jajincima, juli 2015
Nacistički znak na spomeniku žrtvama iz Drugog svjetskog rata u Jajincima, juli 2015

Šta otkriva neefikasnost države kada je u pitanju procesuiranje pripadnika neonacističkih organzacija koji su godinama na slobodi, dok se sudski postupci razvlače unedogled i postaju besmisleni? Ovo pitanje postavljamo povodom najnovije informacije da je Više javno tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjenja pripadnika zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj za nasilje na antifašističkom skupu počinjeno još 2007. godine, a da i dalje nastavlja proces protiv dvojice neonacista, neformalnog vođe Gorana Davidovića koji sebe ponosno naziva Firerom i Nedeljka Pešića, za potpirivanje nacionalne, rasne i verske mržnje.

Ova vest objavljena u medijima osam godina nakon nasilja, kamenovanja pripadnika antifašističkog skupa u Novom Sadu, pokazuje zapravo nespremnost države da se obračuna sa tim društvenim zlom.

„Država radi kao i sve države u kojima su institucije slabe. Krivično delo se desilo 2007. godine. Samim tim što proces nije završen posle osam godina, očito nije bilo ni namere da se proces završi. Ali, to ima i latentnu funkciju. Svi učesnici u procesu, od Pavela Domonjija, koji je dobio tešku povredu glave od nacističkog kamena, pa nadalje, podložni su državnom, policijskom, BIA-škom ucenjivanju. Državi nije u interesu da završi tu vrstu procesa. Tadićeva i Vučićeva vlast su potpuno iste. Te iste 2011. godine, kada je zabranjen Nacionalni stroj, čovek koji je vodio njihov marketing i marketing njihovog programa koji podrazumeva zabranu rasno mešovitih brakova, segregiranje Roma i Jevreja, likvidaciju biološki nepodobnih pripadnika rase, izabran je od Saveta RRS u Upravni odbor RTV gde i danas sedi. Reč je o Daliboru Bubnjeviću. Ukratko, država prima naciste i njihove promotere kada joj odgovaraju. I vrlo je dobro ako je neko ko je povezan sa nacizmom, jer vlast može da ucenjuje. Izvesno, vlast neće uzeti čoveka bez mrlje“, kaže Vladimir Ilić iz Centra za razvoj civilnog društva.

Grupu neonacista koja je oslobođena Više tužilaštvo je teretilo za teži oblik krivičnog nasilničkog ponašanja, za koji je propisana kazna zatvora od šest meseci do pet godina. Prema objašnjenju, Tužilaštvo je odustalo jer su oni već prekršajno osuđeni za isti postupak.

Advokat Slobodan Beljanski, pokušavajući da odgonetne odluku Tužilaštva, uz ogradu da ne zna dovoljno o predmetu da bi mogao doneti konačan sud, skreće pažnju na načelo da se ne može dva puta suditi za isto delo, makar prethodni postupak bio prekršajni, i na drugu mogućnost, zastarelost. Ako se radi o ugrožavanju sigurnosti, zastarelost nastupa posle pet godina.

“Naravno, moguće je i nešto drugo, da je Tužilaštvo na sebe preuzelo teret odgovornosti zbog toga što je došlo do zastarelosti gonjenja za to krivično delo, da nije htelo da to prevali na sud”, kaže za RSE advokat Slobodan Beljanski.

Bez obzira o čemu se radi, Beljanski primećuje:

“Postupci zbog ovakvih krivičnih dela, a radi se o delima koja ugrožavaju slobode i prava čoveka, ili čak protiv ustavnog uređenja i bezbednosti, Tužilaštvo pokazuje, ne samo preterani oprez i oklevanje, nego jedan dosta odbojan odnos. Radi se o krivičnom delu izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti za koje se Tužilaštvo se vrlo teško odlučuje da preduzme krivično gonjenje. A ja ne vidim zbog čega se pravi razlika između nekih lica koja se i dalje za to delo gone i drugih koja su gonjena za mnogo blaže krivično delo."

Podsetimo, incident se dogodio 7. oktobra 2007. godine, kada je učesnike antifašističke šetnje "Stop fašizmu" u Novom Sadu napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja. Oni su prethodno u dvorištu Doma vojske zapalili navijačke baklje i uzvikivali parole "Vojvodina - Srbija", "Srbija Srbima", "Ubi pedera" i "Ratko Mladi"ć, podižući ruke u znak nacističkog pozdrava.

Kamenicama su pogodili nekoliko građana, a tadašnjem šefu novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Pavelu Domonjiju su razbili glavu.

Goran Davidović, kome će biti nastavljeno suđenje, svojevremeno je odrobijao godinu dana zbog presude po sličnoj optužnici, nalazi se u inostranstvu.

Neki od njih obavljaju neke važne društvene funckije: njihov promoter, kao što ste čuli, sedi u Upravnom odboru RT Vojvodine, a drugi neonacista, kako su svojevremeno otkrili mediji, vaspitavao je, a mi smo proverili, još uvek vaspitava decu u jednoj novosadskoj školi.

XS
SM
MD
LG