Dostupni linkovi

Devenport: Pohvale za Srbiju na sastanku u Briselu


Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da su na samitu u Briselu postignuti konkretni zaključci u vezi sa izbjegličkom krizom i pozdravio spremnost Vlade Srbije da se ozbiljno bavi tim problemom.

"Mislim da je važno i dobro to što je Srbija učestvovala na sastanku u Briselu, da glas Srbije bude slušan na ovakvim skupovima i da Srbija pruži svoj doprinos u rešavanju problema. Pozdravljamo riječi premijera Aleksandra Vučića da je Srbija spremna da prihvata još veći broj migranta ako bude potrebno", rekao je Devenport novinarima u Beogradu.

Upitan šta će konktretno biti uloga Fronteksa, Devenport je rekao da nema detalje o tome, ali da će u žiži biti Grčka.

"U ovom trenutku će Grčka biti u žiži pažnje Fronteksa, kao jedna zemlja EU koja mora hitno da se bavi tim problemima, ali očigledno je da postoji spremnost Fronteksa da sarađuje i sa Srbijom", rekao je Devenport.

Upitan da li smatra da Evropa pravi male korake u krizi koja je velika, Devenport je odgovorio da se samo zajedničkim naporima može nešto ostvariti.

On je naveo da sve zemlje u Evropi treba da se pripreme za mogući dodatni priliv izbjeglica u još izazovnijim uslovima, budući da dolazi zima.

Prema njegovim rečima, jasno je da zemlje poput Srbije, koje se nalaze na migrantskoj ruti, imaju svoj teret i svoju ulogu u rješavanju krizne situacije.

XS
SM
MD
LG