Dostupni linkovi

Kineski predsednik završio posetu V. Britaniji


Kineski predsednik Si Đinping završio je danas četvorodnevnu posetu Velikoj Britaniji tokom koje su potpisani trgovinski sporazumi vredni skoro 42 milijarde evra.

Si je iz Mančestera otputovao za Kinu pošto je u Velikoj Britaniji ugošten i u Bakingemskoj palati kod kraljice Elizabete Druge, ali i u klasičnom engleskom pabu gde je ćaskao s premijerom Dejvidom Kameronom uz tradicionalnu ribu, pomfrit i pivo.

Tokom čitave posete, Sija su pratila okupljanja i pristalica Kine i protivnika njene politike, mada su pristalice nadmašile demonstrante koji su nezadovoljni zbog Tibeta i stanja ljudskih prava u njegovoj zemlji.

Pre odlaska za Kinu Si je imao ručak s poslovnim ljudima u Mančesteru gde je posetio i fudbalsku akademiju Mančester sitija.

Velika Britanija radi na povećanju kineskih investicija u Mančesteru, za koji se nada da će postati ekonomski i tehnološki centar na severu Engleske koji bi uravnotežio dominaciju Londona.

Kina takođe ima značajnu ulogu u britanskom energetskom centru, a britanske vlasti su uvele mere koje će olakšati posetu kineskih turista.

XS
SM
MD
LG