Dostupni linkovi

Siniša Mali posle incidenta: Žrtva falsifikatora, izvinjenje novinarima


Siniša Mali
Siniša Mali

Pošto su novinare Mreže za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK-a ljudi iz pratnje Siniše Malog, gradonačelnika Beograda, sprečili da mu postave pitanja u vezi sa njegovim učešćem u kupovini stanova na bugarskom primorju – Siniša Mali se javnosti ipak obratio u sredu popodne na vanrednoj konferenciji za medije.

VIDEO: Siniša Mali izbegava novinare KRIK-a


Mali je novinarima podelio nekoliko dokumenata koji, kako je naveo, potvrđuju da nije bio konsultant dve firme sa Devičanskih ostrva kada je preuzeo dužnost gradonačelnika, ali i izneo tvrdnje da je na jednom od dokumenata koje su novinari KRIK-a objavili u svom istraživanju - falsifikovan njegov potpis.

“Nisam ja kupovao stanove, kupovali su klijenti stanove. Ja sam za predsednika Privremenog organa Beograda postavljen negde u novembru 2013. godine. Ovo je sve, podsećam vas, bilo , u leto 2012. godine. Nakon toga ja nema više nikakvu vezu sa te dve firme. A ovde se pokazuje dokument iz 2015. godine. Pogledajte te ugovore iz 2012. i 2013. godine i pogledajte moj potpis. Pogledajte potpis na dokumentu iz 2015. godine…. To nema veze jedno s drugim”, rekao je gradonačelnik Beograda.

On je ponovio i da u vlasništvu u Bugarskoj ima samo jedan stan, uredno prijavljen Agenciji za borbu protiv korupcije, i plaćen preko računa.

Argumentacija kojom se koristi gradonačelnik Beograda je u najmanju ruku čudna smatra Stevan Dojčinović, urednik KRIK-a – veb portala koji je objavio ovu priču. Dojčinović naglašava da je izvor upotrebljene dokumentacije bila zvanična bugarska institucija što, po njegovom mišljenju, drastično smanjuje mogućnost zloupotreba.

Stevan Dojčinovič
Stevan Dojčinovič

“Dokument je zvaničnog bugarskog registra. Jednostavno, kao novinar nemam razloga da sumnjam u neki zvaničan dokument. Dok mi se ne dokaže da nije ispravan. Mi uz njega stojimo sve dok ne dobijemo valjan dokaz da je falsifikovan. To je zdrav stav u ovoj priči. Zato što se uvek može ići na neispravnost dokumenata i to je najlakša odbrana. Nemamo mi šta da lažemo – to je to. On tvrdi da je dokument falsifikovan negde tamo u Bugarskoj….. Dve stvari koje možeš da kažeš: jedno je da dokazi koje su novinari dali nisu tačni i drugi da ih povezuješ sa političkim krugovima sa kojima si u borbi. Naravno da ništa od toga nije tačno”, kaže Dojčinović.

Siniša Mali je u javnost istupio posle incidenta u kome su, kako se ispostavilo komunalni policajci, u sredu prepodne sprečili novinare da razgovaraju sa gradonačelnikom Beograda tokom obilaska područja gde će se graditi “Beograd na vodi”. Inače projekat na meti kritika dela građana i stručne javnosti.

VIDEO: Komunalni policajci, među kojima i načelnik Nikola Ristić, novinarima oduzimaju fotoaparat


Mali je novinarima zbog tog incidenta uputio izvinjenje:

“Javno osuđujem postupak Komunalne policije. Ali takođe vas molim mogli ste da dobijete izjavu od mene na mestu koje je za to bilo predviđeno i gde su svi ostali dobili izjave”, rekao je Mali.

Nešto slično nedavno se dogodilo novinarima “Istinomera” koje su komunalci sprečili da snimaju ispred “Savanove” prostora koji izaziva kontroverze zbog nedoumice je li reč o promotivnom štandu projekta “Beograd na vodi” ili skupom restoranu? Zato je Stevan Dojčinović odlučio da se obrati nadležnima.

VIDEO: Brisanje fotografija iz fotoaparata novnara KRIK-a


“U pitanju je jedna zloupotreba državnih resursa. Gde je on iskoristio komunalne policajce da rade kao njegovo privatno obezbeđenje. Mi smo u prvoj vesti objavili da ih je njegovo obezbeđenje napalo zato što su ti komunalni policajci bili u civilu. Nisu se čak ni legitimisali u trenutku kada su im oduzimali kamere i mobilni telefon i brišu podatke. Mislim da na taj način ne može da se fukcioniše i da se koristi državni resurs, a to je policija. On se izvinio kao gradonačelnik, to pozdravljam. Ali u svakom slučaju mi ćemo insistirati na odgovornosti same policije što mislim da je bitno. Tako da ćemo videti, možda ćemo podneti neku prijavu protiv njih”, zaključuje Stevan Dojčinović.

VIDEO: Oduzimanje mobilnog telefona novinarki KRIK-a


Povodom ovog slučaja oglasio se Saša Janković, zaštitnik građana. Janković je putem društvene mreže Tviter objavio da će istraga po pritužbi “Istinomera” koja je u toku biti proširena i na incident sa novinarima KRIK-a.

Nadležni vrše provere

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak provere da li je Siniša Mali prekršio zakon istovremeno obavljajući dve funkcije: gradonačelnika Beograda i direktora "of šor" kompanije sa Devičanskih ostrva.

Kako je Tanjugu rečeno u Agenciji do sada je utvrđeno da Siniša Mali nije prijavio da je zastupao inostranu privatnu kompaniju, niti prihode od obavljanja te funkcije. Najavili su i da će proveriti da li je u tom slučaju povređen zakon, kao i tačnost i potpunost podataka iz izveštaja o imovini i prihodima koje je Agenciji podneo gradonačelnik Beograda.

Iz Agencije podsećaju da je Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije osobi čija funkcija zahteva puno radno vreme ili stalni rad zabranjeno upravljanje ili zastupanje privatnog kapitala.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG